Decret 190/2007, de 4 de setembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al Molt Honorable Senyor Pasqual Maragall i Mira

De Viquitexts
Decret 190/2007, de 4 de setembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al Molt Honorable Senyor Pasqual Maragall i Mira
Generalitat de Catalunya
Decret pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al Molt Honorable Senyor Pasqual Maragall i Mira, en reconeixement de la seva trajectòria política i la seva dedicació absoluta al servei de Catalunya, de les seves institucions i de la seva ciutadania, publicat al DOGC Núm. 4963, de 6 de setembre de 2007, p. 29731-29732
 Baixa

DECRET
190/2007, de 4 de setembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al Molt Honorable Senyor Pasqual Maragall i Mira.

 Amb l'atorgament de la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al Molt Honorable Senyor Pasqual Maragall i Mira, es vol donar el màxim reconeixement de les nostres institucions d'autogovern a una de les personalitats polítiques més rellevants de la Catalunya democràtica.

 Nascut a Barcelona el 13 de gener de 1941, Pasqual Maragall ha estat alcalde de la ciutat durant quinze anys i president de la Generalitat de Catalunya durant l'anterior legislatura, i s'ha convertit en una persona amb una trajectòria vital i política plenament lligada a la història recent del nostre poble.

 Doctor en ciències econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona, ja des de la seva època d'estudiant participa activament en la lluita clandestina contra la dictadura franquista com a militant del Front Obrer de Catalunya i, posteriorment, en la formació de Convergència Socialista de Catalunya, on té l'oportunitat de començar a expressar un compromís amb el socialisme i el catalanisme que el condueix a participar en la creació del Partit dels Socialistes de Catalunya, del qual ha estat l'últim president.

 L'any 1979 Pasqual Maragall es presenta a les eleccions municipals de Barcelona i és nomenat tinent d'alcalde, fins que a l'any 1982 és elegit alcalde de Barcelona pel Ple de la corporació, en substitució de Narcís Serra. Reelegit alcalde en quatre ocasions més, ocupa el càrrec fins al 1997. Entre 1983 i 1987 presideix la Corporació Metropolitana de Barcelona.

 Durant la seva etapa al capdavant de l'Ajuntament, Barcelona guanya la candidatura per organitzar els Jocs de la XXV Olimpíada i impulsa una profunda transformació de la capital de Catalunya. Aquest model de desenvolupament urbà va esdevenir un referent internacional de primer ordre.

 Al 1999 es presenta com a candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya pel Partit dels Socialistes de Catalunya i Ciutadans pel Canvi, i es converteix en el cap de l'oposició de l'últim govern del president Pujol.

 Les eleccions del 16 de novembre de l'any 2003 permeten que es produeixi una alternança històrica al capdavant de les nostres institucions d'autogovern: el 16 de desembre del mateix any i després de la signatura de l'Acord per a un Govern Catalanista i d'Esquerres a la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall i Mira és investit com a 127è president de la Generalitat de Catalunya.

 Sota el seu mandat, l'horitzó cívic de “la Catalunya dels 7 milions” es planteja conjuntament amb la voluntat i la determinació per establir un horitzó polític més ambiciós per al país. El nou Estatut d'autonomia de Catalunya, aprovat en referèndum el 18 de juny de l'any 2006, significa una millora substancial de l'autogovern de Catalunya i obre una nova etapa en l'evolució federal de l'Estat de les autonomies.

 La trajectòria de Pasqual Maragall a les institucions catalanes ha estat impregnada, sempre, de la seva voluntat d'obrir camins per fer avançar Catalunya cap a nous horitzons col·lectius.

 A més d'impulsar, com a president de la Generalitat, un nou reconeixement polític per a Catalunya, Maragall ha desvetllat la idea d'una Espanya plural, i s'ha convertit en el màxim exponent del catalanisme d'arrel federalista de la segona meitat del segle XX.

 El seu compromís polític i institucional ha estat impregnat d'un esperit europeista que el porta a presidir el Consell de Municipis i Regions d'Europa de 1991 a 1997 i el Comitè de les Regions de la Unió Europea de 1996 a 1998, a impulsar l'Euroregió Pirineus-Mediterrània i a treballar per la participació de la Generalitat a les institucions comunitàries en representació de l'Estat.

 Avui, el seu llegat polític representa un projecte de futur per la Catalunya i l'Espanya del segle XXI i la seva figura s'ha convertit en un referent intel·lectual de la construcció europea.

 Per tot això, de conformitat amb el que disposa l'article 5 del Decret 315/2004, de 22 de juny, pel qual es regula la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya,


Decreto:

Article únic
 S'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al Molt Honorable Senyor Pasqual Maragall i Mira, en reconeixement de la seva trajectòria política i la seva dedicació absoluta al servei de Catalunya, de les seves institucions i de la seva ciutadania.

Barcelona, 4 de setembre de 2007

José Montilla i Aguilera
President de la Generalitat de Catalunya


Aquesta obra pertany a un organisme públic oficial que equipara les seves obres al domini públic. (Més informació...)