Ajuda:WSexport

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca

WSexport és una utilitat per a descarregar els textos de Viquitexts com a fitxers EPUB o d'altres formats.

No és l'única manera de fer-ho: també disposeu de l'utilitat Llibre. Llegiu la pàgina Ajuda:Llibres per a més informació.

Ús[modifica]

Aquesta utilitat només està disponible per aquells texts creats amb el sistema de pàgines de transcripció.

Podeu accedir directament al servidor https://wsexport.wmflabs.org/book.php i especificar quin text voleu convertir a EPUB, amb algunes opcions addicionals.

La forma més còmoda és fer clic a l'opció Descarrega com EPUB del menú esquerre. El fitxer EPUB es crearà en pocs segons.

Si voleu descarregar un llibre sencer amb totes les seves subpàgines, caldrà seguir les següents instruccions:

1r. Establir la pàgina pòrtic des d'on farem clic a Descarrega com EPUB i que haurà de portar per nom l'arrel de les subpàgines de capítols. Per exemple, Jochs Florals de Barcelona en 1860 seria el pòrtic i els capítols hauran d'anomenar-se com a subpàgines de l'estil Jochs Florals de Barcelona en 1860/Jesucrist, Jochs Florals de Barcelona en 1860/Las barras de sanch, etc.

2n. Crear una taula de continguts (TOC):

2.a. Si l'obra originalment no conté cap TOC, la crearem manualment o amb {{Taula auxiliar de continguts}} a l'esmentada pàgina de pòrtic. Exemple: Curial y Guelfa.
2.b. Si l'obra originalment conté una TOC i...
2.b.I. ...queda transclosa a la pàgina de pòrtic, el programari sabrà construir l'ePub sense fer res més. Exemple: Lo nou testament de nostre senyor Jesu-Christ.
2.b.II. ...queda transclosa en una pàgina que no és la pàgina de pòrtic, caldrà que (1) el pòrtic enllaci l'esmentada pàgina que conté la TOC, i (2) que les pàgines amb la TOC quedin incloses amb l'etiqueta de la classe "ws-summary". Exemple.

3r. Prémer Descarrega com EPUB.

Configuració (per administradors)[modifica]

Trobareu informació actualitzada a la pàgina oldwikisource:Wikisource:WSexport.

Metadades[modifica]

Cada fitxer EPUB pot contenir metadades addicionals (autor, data de publicació, etc.). Per permetre-ho, cal que el codi Html contingui les marques indicades a oldwikisource:Wikisource:Microformat, com per exemple, <span id="ws-author">[[Autor:Ramon Llull|Ramon Llull]]</span>.

La inclusió d'aquest codi de marques pot fer-se manualment o mitjançant plantilles, o fent servir la pàgina MediaWiki:Proofreadpage header template.

Per a fer servir el codi de la pàgina MediaWiki:Proofreadpage header template cal afegir el paràmetre header en la marca de transclusió pages (vegeu Ajuda:Pàgines de transcripció per a veure informació bàsica sobre pages). Per exemple, <pages index="Quixot.djvu" from=1 to=5 header=1 /> farà que a la transclusió, a més d'aparéixer les pàgines de la 1 a la 5, també aparegui el codi contingut a MediaWiki:Proofreadpage header template.

El codi pensat per a MediaWiki:Proofreadpage header template és, com el seu nom indica, l'apropiat per a una capçalera. Però també s'hi incorpora el codi necessari per què les metadades com autor, data de publicació, etc. siguin automàticament creades amb els identificadors de Microformat i capturades des de l'índex de pàgines (namespace Llibre). La captura des del Llibre només té lloc quan la metadada està marcada amb "header":true a MediaWiki:Proofreadpage index data config (i referenciada a MediaWiki:Proofreadpage header template, en minúscula).

Si es canvia el nom d'alguna metadada, també caldrà revisar la plantilla de l'índex (MediaWiki:Proofreadpage index template).