Crònica de Ramon Muntaner/Capítol CLXVIII

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca


CAPITOL CLXVIII.
Com lo senyor rey Nanfos Darago parti Dolero acompanyat del rey Danglaterra; e com lo rey Carles se vae ab lo rey de Mallorques e ab lo rey Danglaterra.

Com tot aço fo complit, lo senyor rey Darago parti Dolero e pres comiat de la regina Danglaterra e de la infanta regina, muller sua e affermada: e al partir hach moltes yojes donades de la una part e de laltra. E depuix lo rey Danglaterra segui lo senyor rey Darago entro fo en la sua terra tornat, e puix preseren comiat la hu del altre, axi com de pare a fill, e anasen cascu per sa terra.

E com lo rey Carles se fo vist ab lo rey de Mallorques, vaes ab lo rey Danglaterra, e li feu moltes gracies daço que hauia feyt per ell: e abans que dell se partis, lo paga cent milia marchs dargent que ell hauia donats al senyor rey Darago per ell. E lo rey Danglaterra prega lo, que les resenes que ell hauia promeses per ell, que les trametes tantost al rey Darago; e ell promes li, que no hi falria per res: e axi prengueren comiat la hu del altre. E lo rey Danglaterra tornasen en sa terra, e pensa de ordonar e de tractar la pau entre la sancta sgleya e el rey de França ab lo rey Darago son genre.

Ara vos lexare a parlar del rey Danglaterra, e tornare a parlar del rey Carles qui sen vench en Prohença per tractar ço que hauia promes al rey Danglaterra.