Vés al contingut

Decret 134/2014, de 7 d'octubre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Jordi Savall i Bernadet

De Viquitexts
Decret 134/2014, de 7 d'octubre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya
al senyor Jordi Savall i Bernadet

Generalitat de Catalunya
(2014)


DECRET 134/2014, de 7 d'octubre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Jordi Savall i Bernadet


Amb la concessió de la Medalla d'Or a Jordi Savall i Bernadet, la Generalitat de Catalunya vol honorar un dels referents de la música catalana i de la projecció al món de la nostra cultura. Un artista que ha excel·lit en la recuperació de les músiques medievals, renaixentistes i barroques i ens les ha fet contemporànies. Un músic que ens ha retornat el plaer d'escoltar instruments que, com la viola de gamba, semblaven oblidats.

Jordi Savall i Bernadet va néixer a Igualada l'any 1941 i estudià violoncel al Conservatori Superior de Música de Barcelona. El 1965 inicià de forma autodidacta l'estudi de la viola de gamba i de la música antiga en el grup Ars Musicae. Traslladat a Suïssa el 1968, esdevindria deixeble del belga Wieland Kuijken i del suís August Wenzinger, al qual succeí a Basilea (1974) en la direcció de l'Schola Cantorum Basiliensis. Fundà, el mateix any, el grup Hespèrion XX –ara Hespèrion XXI- amb la seva esposa, la desapareguda soprano Montserrat Figueras, i altres músics de diversos països.

El 1987 creà la Capella Reial de Catalunya, formació especialitzada en la interpretació de música religiosa, i el 1989, l'orquestra barroca i clàssica Le Concert des Nations, amb repertoris que van de l'edat mitjana al segle XIX.

Ha actuat arreu del món, ha dirigit formacions de prestigi i la seva discografia supera el centenar d'enregistraments. El 1997 impulsà el Centre Internacional de Música Antiga i un any després la seva pròpia discogràfica, el segell Alia Vox.

La trajectòria de Savall ens aporta passió per la música, espiritualitat, recuperació de la tradició, contemporaneïtat, excel·lència i serenor. Aquestes fites també són presents a les bandes sonores que ha compost per a diversos films, entre els quals destaca Tots els matins del món, d'Alain Corneau (1991), guardonada amb un premi Cèsar.

Altres distincions que ha obtingut són les de l'Acadèmia Charles Cros (1989), la Creu de Sant Jordi (1990), el Diapasó d'Or (1991), la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura (1998), el Premi d'Honor Jaume I (2000), la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya (2003), el Premi Artista per la Pau de la Unesco (2008, compartit amb Montserrat Figueras), el Premi Nacional de Cultura (2009) i el Premi Internacional de la Música per la Pau del Govern de la Baixa Saxònia (2010).

L'any 2011 ingressà com a membre d'honor a l'Acadèmia del Cinema Català i obtingué el premi Grammy al millor treball de petita orquestra pel llibre-disc Dinastia Borja. Església i poder al Renaixement, i també el premi de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Música espanyola per The Celtic Viol II. El 2012 rebé el premi danès Léonie Sonning, considerat el Nobel de la música, i el 2013, la insígnia de Cavaller de la Legió d'Honor de la República Francesa.

Les seves actuacions fan que la música esdevingui un actiu per a la pau al món i l'entesa entre les cultures, a voltes enfrontades. Per això, entre els artistes convidats de les seves formacions hi ha músics àrabs, israelians, turcs, grecs, armenis, afganesos, mexicans i nord-americans, entre d'altres. En aquest sentit, l'any 2008 va ser nomenat ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural i, juntament amb Montserrat Figueras, investit artista per la pau dins del programa “Ambaixadors de bona voluntat” de la Unesco.

Les activitats de Jordi Savall com a concertista, director, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs internacionals de la revaloració de la música històrica.

Per tot això, de conformitat amb el que disposa el Decret 22/2012, de 28 de febrer, pel qual es regula la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, i d'acord amb el Govern,


Decreto:


Article únic

S'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Jordi Savall i Bernadet per la seva tan destacada trajectòria musical i la seva contribució de primer ordre a la cultura i a la civilitat.


Barcelona, 7 d'octubre de 2014


Artur Mas i Gavarró

President de la Generalitat de Catalunya

Aquesta obra pertany a un organisme públic oficial que equipara les seves obres al domini públic. (Més informació...)