Decret 28/2015, de 3 de març, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al doctor Joan Rodés Teixidor

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca

DECRET 28/2015, de 3 de març, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al doctor Joan Rodés Teixidor.

Amb la concessió de la Medalla d'Or a Joan Rodés Teixidor, la Generalitat de Catalunya vol honorar la tasca desenvolupada durant més de 40 anys en el món de la medicina, i reconèixer la seva valuosíssima aportació en l'estudi i la investigació de les malalties del fetge.

Joan Rodés Teixidor va néixer a Barcelona l'any 1938. És casat i té dues filles. Llicenciat en medicina l'any 1962 es va especialitzar en medicina interna i aparell digestiu. L'any 1967 es va doctorar en medicina i ja el 1968 va crear la Unitat d'Hepatologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. Des d'aquell mateix any és catedràtic de medicina a la Universitat de Barcelona, de la qual va esdevenir professor emèrit l'any 2008. L'any 1972 va ser nomenat cap del Servei d'Hepatologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. De 2003 a 2008 va ser director general de l'Hospital Clínic.

Rodés ha estat president de l'Associació Europea per a l'estudi del fetge, així com de l'Associació Internacional, i ha realitzat nombrosos estudis sobre malalties hepàtiques. Ha publicat més de 500 articles originals en les principals revistes mèdiques a nivell internacional (The Lancet, New England Journal of Medicine, Gastroenterology, Hepatology, Gut, Journal of Hepatology, entre d'altres). Ha editat també uns 70 llibres i ha escrit més de 170 capítols de llibre.

Des de l'any 2001 és president del Consell Assessor del Ministeri de Sanitat i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona.

Les seves principals línies d'investigació s'han centrat en l'alcohol i les malalties hepàtiques, l'hepatitis crònica per virus de l'hepatitis B i C, el càncer de fetge, les complicacions derivades de la cirrosi hepàtica i la colèstasi crònica.

Al llarg de la seva dilatada trajectòria professional, el doctor Rodés ha acumulat un llarg nombre de premis i distincions, en què destaquen especialment: Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (1989 i 1991); Premi Severo Ochoa a la Investigació (1990); NH Appel-prize atorgat per la Rotterdam Liver Foundation (1992); Premi Fundació Catalana per la Recerca (1993); Canadian Liver Foundation Gold Medal (1999); Fellowship of the Royal College of Physicians of London (1999); Medalla Josep Trueta al mèrit sanitari (1999); Medalla d'Or de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (2000); Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2001); Premi Nacional d'Investigació en Medicina Gregorio Marañón (2006); Gran Cruz de la Orden Civil de Sanidad (2007); Distinguished Achievment Award of the American Association for the Study of Liver Diseases (2007), i Premi Homenot Nacional de la Sanitat de la Fundació Avedis Donabedian (2014).

A més, ha estat investit Doctor Honoris Causa per la Universitat Miguel Hernández (2002), per la Universitat Europea de Madrid (2008), per la Universitat de Girona (2008) i per la Universitat d'Oviedo (2008).

Per tot això, i de conformitat amb el que disposa el Decret 22/2012, de 28 de febrer, pel qual es regula la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, i d'acord amb el Govern,


Decreto:


Article únic

S'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al doctor Joan Rodés Teixidor per la seva tan destacada trajectòria en els àmbits de la medicina, la docència i la investigació. I també per l'eficàcia que el distingeix a l'hora de fer participar de la cultura sectors ben amplis de la societat catalana, als quals ha sabut transmetre l'estimació pel nostre país.

Barcelona, 3 de març de 2015

Artur Mas i Gavarró
President de la Generalitat de Catalunya

PD-icon.svg

Aquesta obra pertany a un organisme públic oficial que equipara les seves obres al domini públic. (Més informació...)