Decret 428/1981, de 5 de novembre, que concedeix al senyor Salvador Dalí i Domènech la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Decret 428/1981, de 5 de novembre, que concedeix al senyor Salvador Dalí i Domènech
la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya
Decret que atorga la Medalla d'or de la Generalitat de Catalunya al senyor Salvador Dalí i Domènech, publicat al DOGC Núm. 188, del 30 de desembre de 1980, p. 1823
 Baixa


 Salvador Dalí, més enllà i al marge de qualsevol altra consideració, un dels genis paradigmàtics de l'art del segle XX i una de les fites en la història de les arts plàstiques de tots els temps. La seva figura —han dit els crítics— sobrepassa el moviment estètic i revolucionari del superrealisme. Dalí, amb els seus extremismes tan polèmic amb el seu esperit, les seves preferències o els seus refusos i les seves angoixes, ha sabut crear una obra única.
 Al costat, però, d'aquestes personalíssimes consideracions, l'obra de Dalí és, conscientment o inconscientment, una obra que traeix sempre una inequívoca arrel catalana que es reflecteix en múltiples símbols extrets de la seva terra i que resten emmarcats dins l'horitzó —tan estimat per l'artista— del blau de la Mediterrània empordanesa de Portlligat.
 Per tot això i perquè, fill d'una tradició catalana, Dalí ha esdevingut una de les figures més grans de l'art, la nostra més alta institució de govern vol avui manifestar d'una manera pública l'admiració de tot Catalunya per la seva obra que, tot i que és per la seva grandesa patrimoni universal, resta i ha de restar, per damunt de tot, patrimoni del poble català.
 En conseqüència, a proposta del Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació i d'acord amb el Consell Executiu,


 Decreto:

 Atorgar al senyor Salvador Dalí i Domènech la Medalla de la Generalitat de Catalunya, en la seva categoria d'or.

 Barcelona, 5 de novembre de 1981

Jordi Pujol
President de la Generalitat de Catalunya

 Max Cahner
Conseller de Cultura i Mitjans de comunicació

Aquesta obra pertany a un organisme públic oficial que equipara les seves obres al domini públic. (Més informació...)