Pàgina:1ee anys Escola Estiu 1914-2014.pdf/15

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


partit. En la resta de casos, però, la col·laboració ha estat difícil i plena d'obstacles, bé sigui per la grisor o el sectarisme de l'Administració o per la inèrcia politicoadministrativa de regular-ho i controlar-ho tot fins a l'últim detall –amb un excés de normativa i burocràcia en relació als espais i funcionament dels centres o el currículum i l'avaluació– que impedeix o condiciona el desplegament de certes innovacions educatives massa creatives, avantguardistes o agosarades. D'altra banda, cal assenyalar el costum del Departament d'Educació-Ensenyament de fer i desfer contínuament projectes sense criteri i sense cap mena d'avaluació prèvia.

Tots els Departaments d'Ensenyament o d'Educació de la Generalitat han reconegut i valorat l'esforç dels mestres que autoorganitzem, fora del nostre horari docent, la nostra millora professional. Molts d'ells han recollit, estudiat i implementat les nostres propostes; alguns han pres les nostres idees com a base de les seves polítiques, cosa que ens enorgulleix. Fins aquesta legislatura han mantingut un suport econòmic que ens ha permès créixer i planificar els nostres programes sense neguits excessius. Ho reconeixem i ho apreciem. Però també nosaltres patim la tendència de l'administració educativa cap a la burocratització i el “normativisme”, tendència que, al nostre entendre, trasllueix una manca de confiança que ens ofèn.

Nosaltres i el present

En relació a l'evolució interna dels MRP, cal recordar l'excel·lent iniciativa del primer Congrés de la Renovació Pedagògica de compartir les seves propostes amb altres entitats i col·lectius per bastir una xarxa de la renovació pedagògica a Catalunya. És un propòsit que caldria activar de nou per establir mecanismes de debat, trobada i intercanvi entre els diversos col·lectius i xarxes presencials i virtuals; per ampliar el camp de la renovació pedagògica a la formació professional, a la universitat i a l'educació no formal; per incorporar estudiants i mestres novells tot estimulant el necessari intercanvi intergeneracional, i per connectar i confluir amb altres moviments socials que aposten decididament per la utopia de la transformació social i que estan donant algunes passes en aquesta direcció.