Pàgina:1ee anys Escola Estiu 1914-2014.pdf/3

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


Pròleg

Els textos que podeu llegir a continuació són el recull de tota una trajectòria en la qual conflueixen la història i l'esforç de moltes persones. És una suma de vivències, d'experiències i de formació que al llarg de 100 anys han conformat un teixit preuat per a l'educació; un punt de trobada de professionals i d'institucions sensibles i preocupades per la millora de l'educació com a bastió de la cohesió social, la igualtat d'oportunitats i el creixement d'una comunitat.

Els MRP de Catalunya ens sentim deutors de tots aquests protagonistes, accions i iniciatives que hem volgut mantenir, desplegar i adaptar als nostres temps, i ajustar a les necessitats de formació pedagògica dels i de les mestres que cada etapa històrica ha anat requerint. Hem pretès mantenir viu el mateix desig de compartir un espai per a renovar l'esperit posant-lo en contacte directe amb les noves idees i els nous procediments d'aprenentatge.

Hem dedicat totes les nostres energies a adaptar aquesta modalitat formativa als canvis que s'han anat produint en l'educació, sempre guiats pel mateix esperit: millorar l'educació per servir els nens i les nenes, els nois i les noies del nostre país.

L'exposició que podreu contemplar, dividida en quatre etapes cronològiques, té la finalitat de recordar la fonda tradició d'on provenen les setze escoles d'estiu dels MRP que enguany organitzem, una tradició de la qual ens enorgullim i que ens encoratja. Però no volem fer actes nostàlgics, sinó que volem reflexionar sobre el trajecte que hem fet perquè ens serveix per mirar endavant i ens dóna perspectiva per respondre millor als reptes i a les exigències que els canvis socials actuals ens reclamen, en uns moments de canvis que ens afecten a totes i a tots, i que ens porten la necessitat de repensar una escola diferent per a un país diferent.

L'exposició que presentem s'estructura en quatre etapes significatives pels processos que s'hi han viscut:

Els orígens: els grups de mestres i l'Escola (principi del s. xx)

La primera Escola d'Estiu de Barcelona, del 1914, es va organitzar des del Consell Pedagògic de la Diputació Provincial de Barcelona, i l'edició de 1931 fou la primera de l'etapa de l'etapa republicana.

Represa de la reflexió i treball pedagògic durant la dictadura

L'any 1939 marcà un retrocés en tots els sentits; les institucions de la renovació pedagògica del país serien eradicades i no va ser fins al 1950-60 que es va sentir un lleu ressorgiment pedagògic que es va anat consolidant els anys setanta.