Pàgina:Crónica del rey d'Arago en Pere IV (1885).djvu/229

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


per cobrar y reformar y fortificar aquella y tornarla a la nostra senyoria, dienthi moltes paraules appropiades al fet axi de la sancta escriptura, com de altres affers antichs que son dignes de recomptar, de lo cual tot lo poble nostre hac gran consolacio y plaer.
 Apres algun temps que ja lo nostre hostol era gran res apparellat y Nos a pochs dies nos deviem recullir, lo jutge Darborea veent que Nos personalment hi deviem passar poderosament, trames a Nos un seu missatger offerintse a Nos de part del dit jutge en tornarnos tot ço quens havia tolt y satisfernos en gran moneda per les messions que haviem fetes en lo pertret del dit nostre passatge, hoc encara que metria la sua persona en poder del dit infant En Pere honcle nostre, si per ell no complia tot ço quens prometia fer. E Nos ahuts sobre aço diversos consells, dubitants que aço fes mes per torbar lo passatge nostre que per altra manera, majorment com nons offeria coses quens pogues complir, ni temps hi havia ques pogues fer, tant erem avant en lo nostre recullir y de tota la gent, que tot estava apparellat, haguem acort de no fer daço quel jutge nos prometia, ans li donam repulsa, confiant en Deu quens ajudaria ens daria loch de aquell per haver nostra justicia.
 Apres que haguem fet lo sermo, nos aturam personalment en la ciutat de Barcelona, per tal quels affers de la armada haguessen millor recapte, fins al dia que acordam de recullirnos en lo port de Roses, del comptat de Empories, hon se devien ajustar les galeres y navilis necessaris al nostre passatge. Y ans que partissem de Barcelona ordenam de aquelles persones que devien romanir en los regnes nostres en esta manera ço es, que lexam procurador nostre general en tots los regnes nostres daça mar linfant En Pere honcle nostre ab tot poder, axi en lo fet de la justicia, com en fer remissions y gracies; y leixam ab ell misser Bernat de Olzinelles thesorer nostre. Ordenam certes persones en Barcelona que continuament treballasen y tractassen dels affers nostres propis tocants los negocis de Sardenya, hon nos deviem estar tro que nostre Senyor nos hagues feta gracia de complir nostra execucio y lo regne de Sardenya tornar a nostra senyoria. Y les persones que leixam en Barcelona per continuar los affers foren: mossen Pere