Pàgina:Crónica del rey d'Arago en Pere IV (1885).djvu/36

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


Caller; e confiant mes en la justicia de Deu que en lo poder de les companyies qui li eren romases, car la major partida eren morts per malalties, volch star a aquell juhi.

 Cap. 29 Lo dimecres a xxviiii dies del mes de febrer e primer dia de Quaresma per ço com hi havia baxeist, lo senyor infant reebut a reverentia de Deu lo offici de la cendra, e sabent clarament que los enemichs venien e eren mil docents homens a cavall en sus, e dos milia ballesters e altre gent de peu, dels quals a algu de aquells qui eren entorn de si non volch revelar, ordena quel noble En Francesch Carroç romangués per guardar ab les galeres les naus e altres veixells, e semblantment la host qui era gran e tenia molt. E aquells qui eren dins lo castell fort poderosos romangueren ab lo dit noble entre malalts e sans entorn cc homens a cavall, e tota la gent de peu o la major partida; e en hora de mija tercia lo dit senyor parti del dit setge ab ccccxciiii homens a cavall entre armats, alforrats, en rocins sarts, e entro a mil homens de peu, dels quals la major partida eren fort flachs per les malalties que havien haudes.
 E travessant per lo cami qui va de Decimo a castell de Caller, per encontrarse ab los enemichs, vengueren los genets, qui li dixeren que los enemichs eren aqui; e encontinent quels nobles e los cavallers qui eren en la devantera se cuytassen, e que ell los seguiria ab la reguarda. E fo axi fet, que en la travesa del cami qui va del dit loch de Decimo al dit castell de Caller, en lo camp qui es dit Lucisterna, appellat lo adjutori de nostre senyor Deu, la davantera feri en los enemichs qui havien fetes tres squerres de batalles, e ells los reeberen tant fortment, que totes les senyeres dels richs homens foren derrocades, qui eren ab lo senyor infant, salvat una den Guillem de Cervello; e folos ops quel senyor infant los fos prop, qui quaix ensemps ab la davantera feri. E per colpa de hun cavaller del noble En Joan Eximenez Durrea, senyaler la donchs del senyor infant, e cavalcava un cavall mal enfrenat, e ell, qui ere gornit de loriga e no podia soferir los colps, lexá caure la dita senyera; e un cavaller de la part dels enemichs presla, e sobre lo cobrar hac grans affers de armes, e assenyaladament lo senyor infant cobrála ab la ajuda del noble En Joan