Pàgina:Decret pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Moisès Broggi i Vallès.pdf/1

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


DECRET
176/2008, de 2 de setembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Moisès Broggi i Vallès.

 Amb la concessió de la Medalla d'Or al senyor Moisès Broggi i Vallès, la Generalitat de Catalunya vol donar el màxim reconeixement a la seva llarga i meritòria trajectòria com a metge, al seu mestratge en la formació de nous cirurgians i al seu compromís amb la societat.

 Moisès Broggi va néixer a Barcelona, el 18 de maig de 1908. Va entrar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona el 1924, on es va llicenciar el 1931. Es va fer metge i cirurgià al costat de prestigiosos professors com el Dr. Agustí Pedro i Pons i els germans Trias i Pujol, amb els quals va col·laborar en l'esforç de renovació de la Universitat Autònoma de Barcelona dels anys trenta.

 Va participar activament en la Guerra Civil com a cap d'un dels tres equips quirúrgics de les Brigades Internacionals que operaven en el front i va crear els hospitals mòbils. Després de la batalla de Terol, va tornar a Barcelona. Tot i tenir plaça de metge a l'Hospital Clínic, Joaquim Trias el va posar al cap de l'Hospital Militar de Vallcarca.

 En acabar la Guerra, va estar sotmès a depuració pel Tribunal Sumaríssim per haver participat a la guerra i ser ajudant de Joaquim Trias a la Universitat Autònoma. El Tribunal el va condemnar a no treballar en cap hospital ni centre sanitari oficial. Aquesta situació no va impedir que es convertís en un dels cirurgians més prestigiosos del país en la pràctica de la medicina privada i que exercís la professió fins als vuitanta anys.

 Durant la seva trajectòria professional va introduir al nostre país avenços de la cirurgia moderna i va contribuir, sota el seu mestratge, a la formació d'excel·lents cirurgians. També va treballar en l'estudi de l'anatomia quirúrgica.

 Interessat sempre per la cultura i l'humanisme, ha estat president de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges i membre fundador de la Societat Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear, entitat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau, l'any 1985. És membre des de 1966 de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, de la qual fou elegit president el 1980.

 El 1981 se li atorga la Creu de Sant Jordi.

 L'any 2001 publica Memòries d'un cirurgià i l'any 2005 Anys de plenitud: Memòries d'un cirurgià (segona part), que constitueixen un interessant retrat del segle XX. El 18 de maig d'enguany, data en què compleix 100 anys, rep la Medalla Centenària de la Generalitat.

 Per tot això, i de conformitat amb el que disposen els articles 6 i 7 del Decret 315/2004, de 22 de juny, pel qual es regula la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, i d'acord amb el Govern,


Decreto:

Article únic

 S'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Moisès Broggi i Vallès en reconeixement a la seva llarga i meritòria trajectòria com a metge, al seu mestratge en la formació de nous cirurgians i al seu compromís amb la societat.