Pàgina:Llei 10 2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana (2014).pdf/14

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.

c) El moment de conclusió del termini de recollida de signatures o el moment en què hagi decaigut la sol·licitud.

2. No es pot promoure ni celebrar cap consulta popular no referendària d'iniciativa ciutadana d'àmbit local en els sis mesos anteriors a les eleccions locals ni en el període comprès entre les eleccions i la constitució de l'ens local.

3. No es pot promoure ni celebrar cap consulta popular no referendària d'iniciativa ciutadana d'àmbit de Catalunya des del moment de la dissolució del Parlament i de la convocatòria d'eleccions i fins que no hagin transcorregut cent dies de la presa de possessió del president de la Generalitat.

4. En el cas de les propostes de consulta popular no referendària que estiguin en tramitació en el moment de la dissolució de l'ens convocant, se n'han de suspendre els tràmits subsegüents fins a la investidura del president de la Generalitat o la constitució de l'ens local.



Títol III. Processos de participació ciutadana


Capítol I. Disposicions generals


Article 40. Definició

1. Els processos de participació ciutadana són actuacions institucionalitzades destinades a facilitar i promoure la intervenció de la ciutadania en l'orientació o definició de les polítiques públiques.

2. Els processos de participació ciutadana tenen com a objecte garantir el debat i la deliberació entre la ciutadania i les institucions públiques per a recollir l'opinió dels ciutadans respecte d'una actuació pública concreta en les fases de proposta, decisió, aplicació o avaluació.

3. Els processos de participació poden consistir en les modalitats que estableix aquest títol o en altres d'anàlogues, existents o que es puguin crear, i han de respectar sempre els principis que estableix l'article 2.


Article 41. Àmbit subjectiu

1. Poden prendre part en els processos de participació ciutadana les persones majors de setze anys. Tanmateix, si la naturalesa o l'objecte del procés ho requereixen o aconsellen, es pot reduir l'edat mínima dels participants.

2. Els processos de participació ciutadana poden ésser oberts a tota la població o anar adreçats, per raó de llur objecte o àmbit territorial, a un determinat o uns determinats col·lectius de persones.

3. La convocatòria dels processos adreçats a col·lectius específics ha de determinar amb precisió el col·lectiu o col·lectius cridats a participar.

4. En el cas dels processos de participació adreçats a col·lectius específics, s'ha de vetllar especialment per l'aplicació dels principis d'igualtat i no-discriminació, tant en la selecció dels col·lectius cridats en funció de l'objecte del procés com dins els col·lectius mateixos.

5. Les entitats, les organitzacions i les persones jurídiques en general poden també participar en els processos de participació ciutadana, llevat dels que per llur naturalesa es reservin a les persones físiques.


Article 42. Àmbit objectiu

1. Amb caràcter general, els processos de participació ciutadana es poden convocar amb relació a qualsevol proposta, actuació o decisió en l'aplicació de la qual pugui ésser rellevant d'informar, debatre o conèixer l'opinió ciutadana mitjançat la col·laboració i la interacció entre la ciutadania i les institucions públiques.

2. Els processos de participació ciutadana, a més del que estableix l'apartat 1, poden tenir com a objecte avaluar les polítiques públiques i, si escau, proposar mesures per a modificar l'actuació pública sobre les