Pàgina:Llei 10 2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana (2014).pdf/17

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.

comunicar als participants.

3. L'administració convocant ha de retre comptes sobre el procés de participació ciutadana. El retiment de comptes implica, en tot cas:

a) Donar a conèixer els criteris utilitzats per a valorar les aportacions i propostes i els motius pels quals han estat acceptades o rebutjades.

b) Acreditar el compliment dels compromisos assumits com a conseqüència del procés de participació ciutadana.


Article 51. Efectes del procés de participació ciutadana

Els processos de participació ciutadana no són vinculants per a l'administració convocant. Tanmateix, la memòria final a què fa referència l'article 50 ha d'incloure un apartat específic sobre els efectes que el procés de participació ha de tenir en l'actuació de l'administració convocant i sobre els compromisos derivats del procés que aquesta assumeix.


Article 52. Mitjans de suport

1. Els processos de participació ciutadana han de tenir els mitjans personals i materials de suport necessaris per a complir llur funció.

2. Les modalitats participatives que integrin persones, representants d'entitats cíviques i experts han de tenir els mitjans i instruments de suport i d'assistència necessaris, inclosos els telemàtics, que han d'ésser utilitzats pels participants en condicions d'igualtat.


Capítol III. Modalitats participatives


Article 53. Enquestes

1. Als efectes d'aquesta llei, s'entén per enquesta el procés de participació ciutadana que utilitza tècniques demoscòpiques per a conèixer l'opinió o les preferències de la ciutadania amb relació a una qüestió o qüestions determinades. Els procediments utilitzats han d'ésser els més adequats a la naturalesa i les característiques de la qüestió sotmesa a consulta.

2. Les enquestes s'han d'articular a partir d'una mostra de l'univers a consultar que sigui representativa i plural, d'acord amb llur objecte. Poden tenir com a referència el conjunt dels ciutadans o referir-se només a un col·lectiu o col·lectius concrets, en funció de la finalitat per a la qual es recull l'opinió ciutadana o de la naturalesa de la qüestió formulada.

3. Les enquestes també es poden fer mitjançant panels ciutadans. Als efectes d'aquesta llei, s'entén per panel ciutadà un grup de ciutadans i representants d'entitats cíviques seleccionats com a mostra representativa de la societat o de sectors concrets, als quals es formulen consultes i es demana l'opinió sobre un assumpte d'interès públic.

4. Les administracions convocants determinen per reglament el procediment de selecció i configuració dels panels ciutadans, i també llur funcionament.


Article 54. Audiències públiques ciutadanes

1. Als efectes d'aquesta llei, s'entén per audiència pública el procés de participació ciutadana mitjançant el qual s'ofereix a les persones, entitats i organitzacions la possibilitat de presentar i debatre propostes amb relació a una determinada actuació pública.

2. Les audiències públiques poden ésser generals o anar adreçades a col·lectius específics si la qüestió sotmesa a participació només afecta directament un determinat col·lectiu o sector de la població.


Article 55. Fòrums de participació