Pàgina:Llei 10 2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana (2014).pdf/18

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.


1. Els fòrums de participació s'organitzen com a espais de deliberació, anàlisi, proposta i avaluació de les iniciatives i de les polítiques públiques. Els fòrums de participació poden tenir caràcter temporal o permanent.

2. Els fòrums són integrats per un conjunt de ciutadans i de representants d'entitats cíviques seleccionats per l'administració com a mostra representativa d'un sector o col·lectiu directament concernit per la iniciativa o política pública. També poden incloure experts en la matèria independents.

3. Els fòrums poden tenir les finalitats següents:

a) Deliberar sobre la idoneïtat d'una iniciativa pública que es vol posar en pràctica i preveure els efectes sobre el sector al qual va dirigida.

b) Fer el seguiment de les polítiques públiques i proposar mesures per a millorar-les, especialment pel que fa a la prestació de serveis.

c) Analitzar i avaluar els resultats de les polítiques públiques.

4. Per a l'efectivitat del que estableix aquest article, la Generalitat i els ens locals han de crear i regular un registre de participació en el qual es poden inscriure voluntàriament les persones, les entitats i les organitzacions cíviques representatives que ho desitgin, per a formar part dels fòrums i ésser-ne part activa.

5. La composició dels fòrums que es constitueixin s'ha de determinar mitjançant una elecció d'entre les persones i entitats inscrites en el registre de participació, llevat que la naturalesa especialitzada del procés de participació aconselli de fer-ne una designació. En aquest darrer cas, la selecció s'ha de fer de la manera més plural possible i d'acord amb els altres principis que estableix l'article 2.


Article 56. Processos de participació específics

1. Els processos de participació que regula aquest títol i els que es creïn a la seva empara s'entenen sens perjudici dels instruments i mecanismes de participació que les lleis estableixen específicament per a determinats sectors o matèries.

2. El que estableix aquest títol és aplicable supletòriament als instruments i mecanismes de naturalesa participativa que estableixen altres lleis.



Disposicions addicionals


Primera. Sol·licituds relacionades amb els tràmits que estableix aquesta llei

Les sol·licituds dels ciutadans relacionades amb els tràmits que estableix aquesta llei es poden presentar a les oficines registrals que determinin les regles específiques de cada consulta.


Segona. Còmput dels terminis

Els terminis indicats en dies per aquesta llei es computen com a dies naturals si no s'especifica altrament. Els terminis indicats en mesos es computen de data a data; en aquest cas, si el termini fineix en dia festiu, es considera com a dia de finiment el primer dia hàbil següent.



Disposicions transitòries


Primera. Comunicació prèvia al Registre de participació en consultes populars no referendàries

Els catalans residents a l'estranger i les persones a què fan referència les lletres b i c de l'article 5.1 han de comunicar prèviament al responsable del Registre de participació en consultes populars no referendàries llur