Pàgina:Llei 10 2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana (2014).pdf/3

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.

sens perjudici dels altres mecanismes participatius que puguin crear.


Article 2. Principis generals

1. Les consultes populars no referendàries i les altres formes de participació estan presidides pels principis de transparència, publicitat, claredat, accés a la informació, neutralitat institucional, primacia de l'interès col·lectiu, pluralisme, igualtat i no-discriminació, inclusió, protecció de les dades de caràcter personal i retiment de comptes.

2. Els principis a què fa referència l'apartat 1 es configuren com a obligacions per a l'Administració i com a drets i garanties per als subjectes legitimats per a participar en el procés de participació, d'acord amb el que estableix aquesta llei.

3. En tot el procés de participació, s'han de garantir les fases d'informació, deliberació, valoració de propostes, avaluació i retiment de comptes. En la modalitat de consulta popular no referendària, les fases són les que regula específicament el títol



Títol II. Consultes populars no referendàries


Capítol I. Disposicions generals


Article 3. Concepte i modalitats

1. S'entén per consulta popular no referendària la convocatòria feta per les autoritats competents, d'acord amb el que estableix aquesta llei, a les persones legitimades en cada cas perquè manifestin llur opinió sobre una determinada actuació, decisió o política pública, mitjançant votació.

2. Les consultes populars no referendàries poden ésser d'àmbit nacional si es refereixen a tot el territori de Catalunya o d'àmbit local si tenen caràcter municipal o supramunicipal.

3. Les consultes populars no referendàries poden ésser de caràcter general o sectorial. Les consultes generals són les obertes a les persones legitimades per a participar-hi en els termes que estableix l'article 5. Les consultes sectorials són les que es poden adreçar, per raó de llur objecte específic, tenint en compte els criteris que estableix l'article 5.2, a un determinat col·lectiu de persones.


Article 4. Promotors

1. Les consultes populars no referendàries es poden promoure per iniciativa institucional o per iniciativa ciutadana.

2. S'entén per iniciativa institucional d'àmbit nacional la consulta promoguda per:

a) El president de la Generalitat o el Govern.

b) El Parlament, mitjançant un acord del Ple adoptat per majoria simple, a proposta de dues cinquenes parts dels diputats o de tres grups parlamentaris.

c) Un 10% dels municipis, mitjançant un acord adoptat per majoria absoluta de llurs plens, la població dels quals sumada ha d'ésser com a mínim de 500.000 habitants.

3. S'entén per iniciativa institucional d'àmbit local la consulta promoguda per:

a) Els plens municipals i dels altres ens locals, mitjançant un acord adoptat per majoria simple, a proposta de dues cinquenes parts dels regidors o dels representants de l'ens local.

b) Els consells comarcals, mitjançant un acord adoptat per majoria absoluta, a proposta d'una cinquena part dels regidors de la comarca, que han de representar, com a mínim, el 10% dels municipis.

c) Les diputacions o els consells de vegueria, mitjançant un acord adoptat per majoria absoluta, a proposta