Pàgina:Llei 10 2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana (2014).pdf/6

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.

a) La pregunta, preguntes o propostes sotmeses a votació en les opcions a què fa referència l'article 11.

b) Les persones que poden participar en la consulta.

c) El dia o dies per a la votació presencial ordinària i el període de votació anticipada, si escau.

d) Les modalitats de votació.

e) Les regles específiques de la consulta, que s'han d'incloure com a annex al decret de convocatòria.

2. El decret de convocatòria de la consulta s'ha de publicar en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

3. Un cop signat el decret de convocatòria de la consulta, les institucions convocants han d'obrir un període de difusió institucional per a garantir el dret a la informació sobre l'objecte i el procediment de la consulta, sense que en cap cas es pugui influir sobre la participació, ni sobre l'orientació de les respostes, garantint la transparència, la igualtat d'oportunitats i el respecte al pluralisme polític.

4. El decret de convocatòria de la consulta ha d'incloure, en tot cas, una memòria econòmica de les despeses que la consulta generarà a la institució convocant.


Article 13. Sistema de garanties

1. El sistema de garanties té per finalitat garantir la fiabilitat, la transparència, la neutralitat i l'objectivitat del procés de consulta, i també el compliment del règim jurídic que li és aplicable.

2. El sistema de garanties està integrat per la Comissió de Control, les comissions de seguiment i les meses de consulta.

3. Si la consulta és de l'àmbit de Catalunya, s'ha de constituir una comissió de seguiment per a cada àmbit territorial a què fa referència l'article 16.3.

4. La convocatòria ha d'obrir un termini, no inferior a quinze dies, perquè les organitzacions socials o professionals interessades puguin manifestar la voluntat de formar part del procés de consulta. Tenen la condició d'interessades les organitzacions amb personalitat jurídica l'objecte de les quals tingui relació amb l'objecte de la consulta. La Comissió de Control ha de reconèixer la condició d'organització interessada mitjançant una resolució motivada. En tot cas, tenen la condició d'organització interessada les formacions polítiques amb representació al Parlament de Catalunya, o a l'ens local corresponent si es tracta d'una consulta d'àmbit local.

5. Les organitzacions admeses a formar part del procés de consulta tenen els drets que els atribueix aquesta llei.

6. L'òrgan convocant ha de posar a disposició del sistema de garanties els mitjans personals i materials necessaris per a l'exercici de les seves funcions, sempre d'acord amb la regulació i els mecanismes de retiment de comptes que estableix la legislació.


Article 14. Definició i composició de la Comissió de Control

1. La Comissió de Control és el principal òrgan encarregat de vetllar perquè les consultes populars no referendàries s'ajustin als principis, regles i requisits que estableix aquesta llei i perquè es duguin a terme amb ple respecte al procediment que estableix i a les regles específiques de la convocatòria.

2. La Comissió de Control actua amb plena autonomia i independència en l'exercici de les seves funcions.

3. La Comissió de Control es compon de set juristes i politòlegs de prestigi reconegut. El Ple del Parlament els designa per mitjà d'un acord adoptat per majoria de tres cinquenes parts dels diputats. Aquestes designacions s'han de fer dins els tres mesos següents a l'inici de la legislatura. En qualsevol cas, la majoria de membres de la comissió han d'ésser juristes.

4. Els membres de la Comissió de Control nomenats elegeixen per majoria el president i el secretari en la sessió constitutiva, que s'ha de fer dins els quinze dies posteriors a llur nomenament.

5. El nomenament dels membres de la Comissió de Control es fa per decret del president de la Generalitat. Els membres de la Comissió de Control es renoven a l'inici de cada legislatura.