Pàgina:Llei 10 2014, del 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana (2014).pdf/9

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.

a) Donar suport als participants perquè puguin exercir adequadament el dret de participació que els reconeix aquesta llei.

b) Identificar les persones cridades a participar.

c) Custodiar la llista de persones cridades a participar, autoritzar l'emissió del vot i registrar els participants.

d) Fer públicament el recompte provisional de les respostes i fer-lo constar a l'acta corresponent, juntament amb les incidències produïdes.

e) Vetllar per disposar del material necessari per a dur a terme la consulta.

f) Les altres que li encomanin les comissions de control i de seguiment i l'administració convocant.

2. El president de la mesa de consulta té la condició de màxima autoritat pública dins el seu àmbit d'actuació.


Article 21. Campanya i debat públic

1. La campanya i el debat públic tenen per finalitat facilitar la informació i el contrast de posicions sobre l'objecte de la consulta i demanar el suport a les persones legitimades per a participar-hi.

2. La campanya s'inicia l'endemà de la publicació del decret de convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

3. No es poden fer campanya ni actes de promoció o debat públics sobre l'objecte de la consulta després de les zero hores del dia previst per a la celebració d'aquesta.


Article 22. Espais públics per a la campanya i espais informatius als mitjans de comunicació

1. Els promotors de la consulta, les organitzacions admeses al procés i les formacions polítiques amb representació al Parlament o als ens locals en cas de consultes d'àmbit local tenen dret a utilitzar espais públics gratuïts per a fer-hi campanya i debat públic. Els ajuntaments han de reservar espais públics perquè els actors de la campanya hi puguin col·locar informació sobre la consulta, han de facilitar locals i espais, també gratuïts, perquè s'hi puguin fer actes de campanya i debat i han de fer pública aquesta informació.

2. Les regles específiques de la convocatòria han de determinar els termes en què s'han de concedir espais gratuïts en els mitjans de difusió de titularitat pública. Si la consulta popular és d'àmbit municipal, aquesta obligació es limita als mitjans de comunicació de titularitat pública de l'àmbit local totalment o parcialment afectat. En tots els casos, s'ha d'establir el termini durant el qual es pot fer aquesta campanya.

3. Durant el període de consulta, els mitjans de comunicació de titularitat pública han de respectar els principis de pluralisme polític i social, neutralitat i igualtat d'oportunitats respecte a les posicions defensades sobre la consulta. Contra les decisions dels òrgans d'administració d'aquests mitjans es pot recórrer davant de la Comissió de Control.


Article 23. Modalitats de votació

1. Es pot participar en les consultes no referendàries mitjançant votació presencial ordinària o anticipada.

2. A més de la modalitat a què fa referència l'apartat 1, també es pot participar en les consultes no referendàries per mitjans electrònics, d'acord amb el que estableix l'article 28.


Article 24. Votació presencial ordinària

1. La votació presencial ordinària es fa davant les meses de consulta el dia assenyalat en el decret de convocatòria, durant el període horari establert per aquest.

2. En el cas de les consultes d'àmbit local, es pot habilitar més d'un dia per a fer la consulta presencial ordinària.

3. La votació presencial ordinària es fa mitjançant paperetes i en sobre de votació tancat, que s'introdueix en una urna.