Pàgina:Llei de creació de la comarca del Moianès.pdf/2

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.

ciutadans que hi participaven.

En data de l'11 de març de 2015, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 3/2015, de l'11 de març, de mesures fiscals, financeres i administratives, la disposició addicional tretzena de la qual, en consonància amb la Moció 153/X del Parlament de Catalunya, disposa que el Govern ha d'haver presentat al Parlament de Catalunya, abans del 24 de maig de 2015, el Projecte de llei de creació de la comarca del Moianès, mitjançant el procediment de lectura única, perquè sigui votat en el termini de temps més curt possible, sempre que abans s'hagi consultat l'opinió dels ciutadans de tots els municipis del Moianès i aquesta sigui favorable a la creació de la comarca, i així mateix ho estimin els ajuntaments implicats.

Posteriorment, en data del 22 de març de 2015, va tenir lloc un procés participatiu no vinculant per a conèixer l'opinió de la població sobre si es volia formar part de la nova comarca del Moianès, en què, amb una participació del 47,36% de les persones cridades a participar, el sí es va imposar amb el 84,44% dels vots.

Amb la creació de la comarca del Moianès com a entitat local territorial d'abast supramunicipal es dóna resposta a les reivindicacions comarcals que es van posar de manifest en la consulta municipal del 1987 sobre el mapa comarcal de Catalunya, es tenen en compte la major part dels fets comarcals històrics i es resolen les principals contradiccions existents entre la percepció social de l'adscripció comarcal i el seu encaix administratiu actual.


Article 1. Creació i denominació

1. Es crea la comarca del Moianès, integrada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d'Oló.

2. El territori de la comarca del Moianès és el constituït pel conjunt dels termes dels municipis que l'integren.


Article 2. Capitalitat

1. La capital del Moianès és el municipi de Moià, on tenen la seu oficial els òrgans de govern de la comarca.

2. Sens perjudici del que disposa l'apartat 1, els serveis que presta la comarca es poden establir en qualsevol lloc dins els límits del territori comarcal.


Article 3. Personalitat i potestats

1. La comarca del Moianès, en la seva condició d'entitat local territorial, té personalitat jurídica pròpia i gaudeix de capacitat i autonomia per al compliment de les seves finalitats.

2. En l'exercici de les seves competències, corresponen a la comarca del Moianès totes les potestats i prerrogatives que la legislació local reconeix a la comarca.


Article 4. Modificacions comarcals

Amb la creació de la comarca del Moianès queden modificades les comarques del Bages, d'Osona i del Vallès Oriental, d'acord amb la nova adscripció comarcal dels municipis establerta per l'article 1.


Disposicions addicionals


Primera. Constitució del Consell Comarcal del Moianès

El Consell Comarcal del Moianès s'ha de constituir després de la celebració de les eleccions municipals posteriors a l'entrada en vigor d'aquesta llei.


Segona. Divisió patrimonial