Pàgina:Obres completes d'En Joan Maragall - Escrits en prosa II (1912).djvu/262

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


comte de Montalembert, Mgr. Dupanloup, aquells grans enteniments profondament cristians, aquells grans caràcters d'aristòcrates sincerament demòcrates, aquells il-lustres representants d'una alta modernitat, d'aquell bell romanticisme social, d'aquella ventada de puresa que travessa la corrompuda atmòsfera del segón imperi, són llavores els amics d'en Mañé. Estimant-los s'ennobleix, i llurs ideals generosos el penetren amorosint el seu esperit ibèric un xic enterc, engrandint i modernisant la seva religiositat, deixant un tirat de noble lliberalisme en el seu ideal polític. Els llibres d'aquests homes, amb els de Le Play, Jannet, Att, Prevost Paradal, August Nicolás, P. Faber, renoven la seva biblioteca, i les llurs cartes extenen encare llargament la bona influencia d'aquelles altes amistats.
 En la plenitut d'aquesta bella influencia concorre als famosos Congressos de Malines, hont tot aquell generós mohiment de catòlica modernitat palpita, i dels que serva per sempre més un lluminós recort amb les relacions del noble jovent que'ls animà amb la seva fè i'l seu entussiasme.
 En tots aquests viatjes per Europa ha reclutat en Mañé aquell floret de corresponsals i col-laboradors que tan alt posaren un temps el prestigi del «Diari» en tota Europa i educaren un xic la mediocritat provinciana de la nostra burgesia; i de totes maneres l'esperit d'en Mañé dèu, an aquest període de la seva vida, un modelat d'amplitut i finura que li tempera la agror contreta en les nostres lluites polítiques, i aquella mena d'aspror i rigidesa, ingènites pot-ser en el seu caràcter.
 Quan torna aquí definitivament, segueix vivint a Sarrià encare alguns anys: el seu esperit sempre