Pàgina:Obres completes d'En Joan Maragall - Escrits en prosa I (1912).djvu/64

De Viquitexts
Salta a: navegació, cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


i el poble català no sentia are cap hostilitat envers el Rei, i no sentint hostilitat, el prestigi secular reial no ha trobat contrapès en el sentiment del poble; i no trobant contrapès, no s'ha pogut produir aquell equilibri inestable de la indiferencia, i'l sentiment popular s'ha decantat cap al Rei.
 An el poble no li demanèu mai actituts negatives davant d'una afirmació, si no teniu un altra afirmació de naturalesa semblant pera oposar an aquella; davant d'un Rei de carn i òssos que vinga, un ídol de carn i òssos que s'alci; davant d'un home, un altre home; davant d'un fet, un altre fet. Si no teniu l'home, si no teniu el fet, deixèu-lo estar el poble; deixèu obrar l'espontaneitat del seu sentiment, i dintre d'ella prenèu la situació que més us convinga; perquè lo que es amb declamacions abstractes, mai, mai podrèu dominarla...
 Heusaquí'l balans d'avui: desentenent-se de la nostra predicació, el poble s'ha decantat cap al Rei en la mida justa del seu sentiment: les dònes s'han enternit, les criatures han disfrutat, el jovent s'ha esbravat en alegria; i, dels homes fets, els uns han acatat, els altres han somrigut en l'aire de festa, i sols s'han sentit ofesos per aquest aire els posseits de sentiments personals contraris an ell: aquests sols han tingut força pera disputar amargament amb els altres. Però ningú ha trobat l'equilibri sentimental, ningú ha pogut restar indiferent: allò que voliem lograr de tothom, no ho hem sabut lograr ni tant sols de nosaltres meteixos.

 Dia 7
 Aquest matí, en un barri extrem de la ciutat, he vist tot de balcons endomassats. M'ha sorprès; però m'han