Pàgina:Pensaments (1912).djvu/65

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.
67
Pensaments

li sab greu veure aquells papers i aquelles formes de caracters tant nèts, empleats per representar paraules tant lletges, i pensaments la major part tant superflus.

LX

 La Bruyère diu una cosa certissima: que «es més facil a un llibre mediocre adquirir fama per virtut d'una reputació ja adquirida per l'autor, que a un autor conseguir reputaoió per medi d'un llibre excel·lent». Ad això 's pot afegir que'l camí potser més recte per conquistar fama es afirmar amb seguretat i pertinacia, i per tots els medis que sigui possible, aver-la adquirida.

LXI

 L'ome, en deixant d'esser jove, resta privat de la proprietat de comunicar i, per dir-ho així, d'inspirar els altres amb sa presencia; i, perdent aquella mena d'influencia que 'l jove exerceix en els que 'l rodegen, i que 'ls lliga amb ell i fa que li tinguin sempre una mena d'inclinació, s'adona, no sense una nova pena, que 's troba en les reunions com separat de tot-om, i voltat de criatures sensibles poc menys indiferents envers ell que les que estan sense sentit.