Pàgina:Pensaments (1912).djvu/88

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.
90
J. Leopardi

el tracte practic de la vida, i no la filosofia, es el que fa odiar els omes. I, si un que 'n sigui 's retreu de la societat, perd en el retir la misantropia.

XC

 En altre temps coneixia un noi el qual, cada vegada que sa mare 'l contrariava en alguna cosa, deia: « — Ah! Ja sé : la mama es dolenta.» No amb altra logica discorre, respecte al proïsme, la major part dels omes, encara que no expressi 'l seu raonament amb igual simplicitat.

XCI

 Si qui 't presenta ad algú vol que la recomanació faci efecte, deixi de banda 'ls merits teus que siguin més reals i més propris, i expliqui solament els més intrinsecs i més pertanyents a la fortuna. Si ets gran i poderós en el món, que digui «gran i poderós»; si ets ric, digui «ric»; si no més que noble, digui «noble»: no digui «magnanim», ni «virtuós», ni «onest», ni «falaguer», ni altres coses semblants, sinó de més a més, encara que siguin certes i en grau superlatiu. I si fossis literat, i, com a tal, celebre en algun punt, no digui «docte», ni «profunde», ni «gran