Pàgina:Perpetuínes (1907).djvu/41

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


plana de vuit hores de contorn; les belles montanyes que, començant per l'imponent Mola i acabant per l'Albiol, en forma d'amfiteatre la limiten per un costat, mentres en l'altre la mar tranquila besa l'arena que a Salou trepitjà un dia en Jaume l Conqueridor am sa mainada; tota la realitat d'aquella naturalesa exuberant de vida i d'hermosura degué influir poderosament pera engendrar en ell aqueix sentiment del color que caracterisa les seves obres.
 Quan en Fortuny era nen, encara s conservaven a Reus, a l'ermita de la Misericordia, dos quadros de grans dimensions deguts al pinzell de l'injustament oblidat fra Juncosa, eminent pintor de l'escola catalana. Util fóra saber fins a quin punt l'originalitat de les concepcions i la valentia de l'execució d'aquelles obres pogueren influir en els primers estudis artistics d'en Fortuny.
 Cuidadosament conserva en son poder el tantes vegades nomenat senyor Soberano un petit album que regalà an en Marianet, i que aquest omplia de dibuixos en les estones perdudes, mentres estudiava, dels 10 als 13 anys. Fa cosa d'un mes el fullejava jo pausadament, quan van sorpendre-m sis o set dibuixos en els quals en Fortuny semblava predir inconscientment els assumptes que més fama