Pàgina:Plató - Diàlegs I (1924).djvu/52

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.

és que realment hi ha algú que hi sigui entès — no fos cas que Meletos ara, per amor d'aquest menyspreu, em fes una altra acusació —, dperò la veritat és que amb aquestes coses jo, atenesos, no hi tinc res a veure. Poso per testimonis la majoria de vosaltres i us prego que us digueu i us expliqueu els uns als altres el que haveu escoltat de mi, allà on sigui; molts de vosaltres us trobeu en situació de fer-ho. Digueu-vos, doncs, els uns als altres, si mai ningú m'ha sentit parlar d'aquestes coses. I amb això comprendreu que tot el que la gent conta de mi té el mateix valor.

 No hi ha, doncs, res d'això, com tampoc, si és que ho haveu sentit a dir a algú, que jo m'emprengui de donar ensenyances i hi faci diners; això no és veritat. eEm sembla bell que qui pugui doni ensenyances als altres homes, com Gòrgias de Leontini i Pròdic de Ceos i Hípias d'Elis.[1] Cadascun d'aquests, atenesos, sap anar a totes les ciutats i convèncer els joves, que poden ben bé cercar la companyia de qualsevol compatriota sense tenir de pagar res, d'abandonar aquestes companyies i anar amb ells donant-los diners i estant, al damunt, encara reconeguts.20 Altrament aquí mateix hi ha un altre savi, un ciutadà de Paros,[2] del so jorn del qual entre nosaltres m'han informat. Per atzar era l'altre dia a casa d'un home que ha deixat més diners en mans dels sofistes que tots els altres plegats; a casa de Càl·lias fill d'Hiponic.[3] Jo li vaig fer preguntes — ja sabeu que té dos fills — . «Càl·lias, li vaig fer, si els teus fills fossin poltres o vedells, prou sabríem trobar, mitjançant un sou, la persona que s'ocupés d'ells i els fes perfectes en les qualitats que escauen a llur espècie. bTriaries segurament algun menescal o algun pagès. Però, vet aquí que són homes: a qui tens pensat de confiar-los? Qui és entès a desenrotllar les qualitats pròpies de l'home i del ciutadà? Car bé hi hauràs pensat, tenint dos fills. Hi ha ningú que sigui entès en això o no? — Ben cert que hi ha algú, va fer ell. — Qui és, vaig fer jo,
  1. Tres sofistes ben coneguts: Gòrgias i Híppias apareixen en els diàlegs platònics que porten llur nom. Pròdic de Ceos apareix en el diàleg Protàgoras. És molt sovint citat irònicament com a hàbil a fer distincions entre els mots.
  2. Evenos de Paros, poeta i sofista; després és citat explícitament.
  3. Càl·lias, fill d'Hipponic, apareix al Protàgoras. Del seu entusiasme per la sofística en dóna idea el fet, de tenir estatjats a casa seva Protàgoras, Hípias i Pròdic.