Pàgina:Sanch Nova (1900).djvu/102

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


poch basta y cabell tan negre que li llevava més de vint anys de sobre, ja que tenint forsa més edat que don Eudalt, á qui de noy acompanyava á estudi á Vall de Pedres, jovenejava més qu'ell. Era ja grandessás quan ingressá al Seminari de Vich, ahont el seguí també don Eudalt, cursant algunes assignatures del batxillerat, que no terminá.

 Acabada, ab alguna pena, sa carrera, exercí algun temps de vicari, obtenint, per fí, dels senyors de Serra Bruna un benefici, adscrit á la casa, ficsant, desde allavors, sa residencia en la mateixa.

 Home de bona salut y mellor voluntat, lo mateix servía pera provehir de cassa la taula dels senyors, que pera ajudar al Rector de Vall de Pedres en son ministeri, sobre tot en díes de Novenaris, Missions y altres actes consemblants. Ell l'aliviava del servey de tot aquell baral de la parroquia, celebrant missa matinal els díes festius en la capella pública de Serra Bruna, assistint com un vicari als malalts y ensenyant per les tardes dels dits díes festius el catecisme á totes les criatures dels encontorns, cosa que feya ab el zel d'un missioner.

 La familia Serra Bruna li devía verdaders serveys, ja qu'ell era qui havía ensenyat no sols les primeres lletres á les nenes, sinó tots els coneixements literaris que tenían al in-