Pàgina:Sanch Nova (1900).djvu/131

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


vament, la petita de primer, executant les llissons més escullides del mètodo de Charpentier. La Montserrat picava més alt, contant entre les pesses de son repertori, La Argentina, Las campanas del monasterio, El poeta moribundo y altres rancions per l'estil, que executava ab relativa facilitat y algun sentiment, mes ab tots els vicis del mestre assalariat que's guanya la vida fent música com un altre fent sabates. Això no impedía pas que don Eudalt se les escoltés entusiasmat y que en Montbrió's desfés en elogis de les pianistes, tot lamentantse interiorment de la rutina que fa á voltes mal-lograr excelentes disposicions.

 Á n'ell no l'hagueren de pregar gayre pera sentarse al piano. No era pas pianista, si be coneixía bastant la nota, però, dotat d'una poderosa retentiva musical y d'un enginy y habilitat especials que'l feyan surtirse de tot, executava casi de cor, ab més ò menos fidelitat però ab ver sentiment y delicadesa, algunes estimables melodíes, que deixaren ab la boca badada als oyents.

 Tampoch era cantor ni possehía una veu ben caracterisada y cantá ab afinació y gust alguns fragments d'òperes, apresos durant sa vida d'estudiant. Però ahont triomfá, fou executant algunes cansons catalanes, ab les que deixá sorprès á tothom. No sabían compendre com aquelles melodíes, que coneixían degene-