Pàgina:Sanch Nova (1900).djvu/19

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


 De segur que al escullir la carrera d'enginyer agrónom, tingué en compte més que la carrera en sí, la relació d'aquesta ab la naturalesa, de la qu'estava veritablement enamorat. Ja sos somnis de noy eran grans explotacions agrícoles y'l seduhía la idea del enginyer bosquerol, instalat al ras ò sota una tenda de campanya, en contacte día y nit ab la naturalesa.

 Finida sa carrera, dedicá llargues temporades á viatjar per l'extranger, visitant les mellors escoles d'agricultura de Fransa é Inglaterra, en algunes de les quals ingressá com alumne, seguinthi cursos especials.

 Per aquells temps s'aixamplaren els horitzons de sa imaginació calenta ab noves preocupacions. Impressionat pel gran desnivell intelectual y social entre Espanya y'ls demés paissos d'Europa, tractá d'inquirirne les causes, dedicantse ab tal motiu á una sèrie de estudis comparatius d'historia y de sociología, vinguent en coneixement d'una munió de coses qu'en nostres escoles oficials no s'ensenyan y d'altres que s'ensenyan falsificades. D'aquestos estudis, entre altres moltes conseqüencies, ne tragué principalment un sentiment d'admiració y un entusiasme gran per la Catalunya històrica, una aversió profonda per l'hegemonía de Castella y un odi selvatge contra'ls vividors y polítichs d'ofici.