Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/348

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


allí 's fa es una espècie de coca mal pastada. La carn es escassa, y sovint falta de tot. Hi ha poch peix. La reunió dels convoys marítims y caravanas, fa circular allí una considerable massa de numerari, aliment contínuo de la activitat dels habitants, que son tots sens excepció, negociants, comerciants ó camálichs.
 La ciutat no te aygua; mes la duhen de lluny. Lo Bir Suez ó pou de Suez, qual aygua es salobre, dista cinch quarts de lleuga seguint camí del Caire; L' Aayon Moussa ó fonts de Moisés, que donan un aygua pudenta, están molt més lluny, sobre la costa d' Arabia. La única aygua bona es la que ve de las montanyas del E.; mes costa molt cara, y es tan escassa, que moltas vegadas es precís disputar ó pegarse pera tenirne un bot. Es tal la erma de la sorra que rodeja á Suez, que no s' hi veu un arbre tant sols, ni una herba.
 Los cristians, que son tots del rito grech, tenen á Suez una iglesia y un papas.
 Volta la ciutat una mala muralla, algunas trinxeras, y altras obras de campanya, aixecadas per los francesos; mes tot aixó no está defensat mes que per dos ó tres petits canons de á dos.
 Un negre, esclau d' un personatje del Caire, era llavors gobernador de Suez, ab títul d' agá, y trenta soldats arnautas á sas ordes. Sa kiàhia ó lloctinent gobernador era al mateix temps jutje civil de la ciutat. Tots aquestos soldats y sos jefes guanvan molt diner ab lo contrabando que fan habitualment.
 No conté Suez altres artesans que calafats.
 Sols hi vaig estar dos dias, y 'l dimars 23 de Desembre de 1806 me vaig embarcar en un dào pera fer ma travessia á Djedda, per lo mar Roig.
 Los daos son las embarcacions árabes de major port que navegan en aquell mar. Sa construcció es singular; sa altura igual á més d' un ters de longitut del casco del barco, y dita longitut s' aumenta encare en la part superior per una llarga projecció en la proa, y altra en la popa, á semblansa de las antigas galeras troyanas.