Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/350

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada. Dia 29. — Al matí entra nostre dao en lo port de Tor, hont permanesquerem tot lo dia. Mas observacions me donaren per longitut 31° 12' 55" E. del observatori de Paris.

 Dia 30 — Tot lo dia 30 estiguerem en la mar, y passarem per devant del cap Ras Abumohhammed, sobre la mateixa costa.

 31 de Desembre. — Després d' haver navegat tota la nit pera atravessar lo bras de mar que s' interna en l' Arabia anomenat Bahar l' Akkaba, maná nostre capitá tirar l' áncora, després de posta de sol, en un petit port ben tancat, situat en una de las illas Naaman ó dels Avestrussos.

 1 de Janer de 1807. — Navegarem tot lo dia, y á la nit fondejarem sobre la costa d' Arabia.

 Dia 2. — Las mateixas maniobras que 'l dijous.
 La navegació per lo mar Roig es terrible. Casi sempre 's camina entre esculls y rocas á flor d' aygua; de modo que pera dirigir la embarcació, cal tenir sempre de guardia quatre ó cinch homes á la proa, que observan atentament la ruta, y ab sos crits adverteixen al timoner que viri á dreta ó esquerra: mes si s' erran; si s' adonan del escull massa tart; si lo timoner que no veu las rocas no s' aparta prou, ó 's separamassa; si llensa 'l barco contra altre escull proper que no s' havia vist; si sent lo crit de través, com sol succehir; si 'l vent ó la corrent s' oposan al cambi de direcció en un temps tan curt com lo que transcorra entre descubrir la roca y la arribada del barco al punt del perill; ¡quíns perills no 's corren á cada instant entre la vida y la mort en tan perillosa navegació! Per aixó no hi ha cap any que no hi hagi molts naufragis en aquell mar, que sembla retxassar l' atreviment dels navegants. Mes, ¿qué es lo temor de la mort al costat de l' esqué de las riquesas? Los barcos árabes que conduheixen las preciosa produccions de la Índia, Persia y Arabias, solcan contínuament aquell mar insaciable de víctimas, y que tal volta los espera pera engolirlos.
 Pera salvar una mica tals inconvenients, tenen los daos