Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/386

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


de la escala de fusta (daurch) que serveix pera pujar al saló de la casa de Deu; d' un inmens pati ó plassa rodejat de tres ordes d' archs; d' altres dos més petits igualment rodejats de pórtichs; de dinou portas y set minarets, cinch dels quals son adherents al edifici, y 'ls altres dos colocats fora del recinte entre las casas vehinas. Donaré una descripció detallada de cada part del temple.

La Kaaba.

 La Kaaba, nomenada també Bèït Allah ó casa de Deu, es una torra quadrilátera, quals costats y ànguls son desiguals, de manera que forma sa planta un verdader trapeci. No obstant, la grandesa del edifici y la tela negra que 'l cubreix fan desapareixer aquesta irregularitat, y li donan la apariencia d' un quadrat perfecte. Jo mateix vaig sufrir aquesta ilusió á primera vista; mes aviat me vaig desenganyar.
 Tenia 'l més gran interés en poder donar á conèixer exactament las proporcions de dit temple; mes ¿cóm midarlas sense topar ab las preocupacions de la gent de ma relligió? Sols á forsa de midas parcials y aproximacions es com he obtingut algun resultat; lo qual si no es de precisió matemática, te al menys una exactitut tan palpable, que puch respondre del erro d' un peu en mos cálculs.
 L' edifici no está orientat á cap dels punts cardinals. No obstant se creu generalment que l' àngul de la pedra negra está exactament colocat cap al E.
 Heus aquí, segons mas observacions, la situació y prporcions de la Kaaba.
 Es una especie de cubo trapeci, construhit ó revestit de pedras picadas de forma quadrada, mes sense pulir, de roca de cuars, roca silícea y mica, y tretas de las montanyas vehinas.
 La cara hont hi ha la porta, y que forma un dels costats del àngul de la pedra negra, mira al NE. 10" ½ E. Sa longitut es de 37 peus 2 polsadas 6 líneas, mida de Fransa.
 La cara que forma l' altre costat del ángul de la pedra negra, mira al SE. 15º S , sa longitut 31 peus 7 polsadas.
 Lo costat oposat à la porta mira al SO 11° ½.; y sa longitut es de 38 peus 4 polsadas 6 líneas.