Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/406

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


 Los queviures si be son abundants, son cars, menys la carn: un moltó costa set franchs; la viram es escassa, y per tant los ous també. No 's veu una pessa de cassa. Lo blat, ó més be la farina, ve del alt Egipte; las llegums y arrós de la India; las herbas de Taïf, com també una mica de blat, que es molt inferior al d' Egipte. La mantega, que 's conserva en bots y ollas es abundant en lo país; mes á causa del calor se manté sempre líquida com l' oli.
 Lo preu dels géneros es per demés variable, per la falta de seguritat en lo comers. La següent llista dona á coneixer los preus que regnavan durant ma estada en 1807.

Piastras turcas.
Una oka de mantega 5
Una gallina 4
Mitja dotzena d' ous 1
Una carga de camell d' aygua dolsa 2
Una oka d' oli 4
————————
Paras.
Una oka de pá 12
Un bot d' aygua de pou 15
Una oka de llenya 3
Una oka de carbó 20
————————

 Los pesos y midas son los mateixos que'n Egipte; mes es tal sa inexactitut, que seria inútil buscar lo módul.
 Las monedas corrents son també com las d' Egipte. Lo duro espanyol val en lo comers cinch piastras turcas de cuaranta paras cada una; en los cambis sols ne val quatre y mitja. Circulan á la Meca monedas de tots los paissos; y cada dia 's veuhen cambistas, assentats devant d' un taulell en los mercats públichs, ab un petit pes, ocupats en cambiar. Sas operacions se fan en veritat molt grosserament; mes ja 's pot suposar que 'ls erros may son en contra d' ells.
 També 's troban en los mercats totas las produccions naturals y artificials de la India y Persia. Prop de casa meva hi