Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/490

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada. Dia 23. — Al alsarnos nos trobarem del tot mullats per la rosada. A las cinch marxarem pera Suez, que ja's descubría. A tres quarts de set arribarem als encontorns Aàïon Moussa ó fonts de Moisés, hont vaig reposar cosa de duas horas. Ditas fonts no son altra cosa que cavitats sobre una petita eminencia, y contenen aygua verdosa y pudenta, lo qual sens dupte prové de que 'ls homes se rentan allí, y deixan entrarhi 'ls animals.
 Fins allí portaren sas excursions los francesos durant la campanya d' Egipte. Crech que 'ls sabis que formavan part de dita expedició haurán donat una descripció detallada de ditas deus.
 Continuant nostra marxa á las vuyt, y arrivats á la platja devant de Suez, nos ficarem en una llanxa pera atravessar aquell bras de mar, qual amplada será d' una mica més d'una milla, ab tan poch fons, que 'l barco queda encallat molta estona en mitj de la travessía; finalment vaig baixar á Suez allá á las onze del matí.
 Una mica més amunt del lloch hont s' embarca pera atravessar aquest canal, hi ha un indret que 'l poden sempre passar al gol los camells y caballs.
 Nostra flota estava fondejada en lo port á duas millas de distancia.
 Havent fet gran número d' observacions y comparacions a fi de determinar la marxa de la caravana en un temps dat; després de calcular la extensió y número dels pasos, y cotejat las horas de marxa ab la diferencia de latitut observada en dos punts, y tenint en compte la oblicuitat de las líneas recorregudas, trobo, per un terme mitj, haver caminat la caravana ordinariament 13392 peus de Paris ó 2232 toesas per hora. Com lo camí de Tor á Suez segueix casi sempre la línea del meridiá, son ditas comparacions y sos resultats infinitament més exactes que tots los cálculs que pugan formarse sobre líneas més oblícuas ó distants del meridiá.
 Si la naturalesa per una part esta casi morta pera la vejetació en las costas de la mar Roja que he visitat, es en cambi extremament activa y fecunda en fóssils.
 La gran abundancia de moluscos, pólipos y zóofits, dona materia a las concrecions calcáreas; y la poca fondaria d' aquell