Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/519

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


tenen una cúpula, y anomenat Cobba Djibrila ó de Gabriel. També n' hi ha un altre de més gran al O. del anterior, sostingut per vuyt columnas, y anomenat Cobbat em Mearasch ó Cobbat em Nebí, es á dir, del profeta. Al NO. d’ aquest s' hi veu la Cobba Behhinnbehhinn, caseta cuadrada hont hi ha un dels dos trossos de la roca Sahhara tallats per los cristians, y que 's feren invisibles á sos ulls. A petita distancia al N. de la cobba de Gabriel hi ha una cupuleta sobre sis columnas, anomenada Cobbat l' Aruaah ó de l' Esperit, y finalment sobre un ángul que domina la escala del NE., hi han colocat altre petita cúpula sobre sis columnas, á la que li donan lo nom de Cobbat el Hhoder ó de Elías.
 Sobre l' ángul SO. de la plataforma del Sahhara hi ha un edifici compost de tres ó cuatre cambras, que serveixen de magatzém pera guardar 'l oli de las llantias del Haram.
 Entre dit magatzém y la escala principal del Sahhara que ve del Aksa, hi ha lo Monbar ó tribuna pera predicació dels dias de pasqua. Es interessant aquest monument per lo gran número de columnetas antigas que 'l adornan.
 Hi ha entre lo Monbar y la escala principal un nitxo, hont se posa l' imam pera dirigir la oració los dias de la pasquas; y entre lo Monbar y 'l magatzém d’ oli s' hi veu un petit sostre sostingut per cuatre columnas, anomenat lo lloch de María.
 Al costat occidental de la plataforma del Sahara hi ha duas petitas penas, hont se rentan los doctors mes sabis de la lley pera tenir consultas públicas.
 Al costat del N. s' hi veuhen cinch casetas, cada una ab son porxo de tres petits archs: serveixen d’ habitació á estudiants pobres, los quals duhen allí una vida retirada, sempre ocupats en llegir y meditar.
 A la part oriental s' han establert comunas, y sobre 'l resto de la plataforma se veuhen los brocals de varias cisternas.
 Ja tinch dit que son vuyt las escalas que conduheixen á la plataforma del Sahhara. La part superior de las escalas del costat del S. está coronat d’ un frontispici aislat de cuatre archs, sostingut per columnas y pilans; lo frontispici de la escala oriental lo sostenen cinch archs; las duas del costat del N. se veuhen coronadas de tres archs cada una; duas de la part del O. tenen aixismateix cada una cuatre archs; més 'l altra del mateix costat, prop magatzém del oli, no té frontispici.