Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/569

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

baixalat; mes las extorsions, regalos, y exaccions aumentan la suma extraordinariament. Lo sultá acabava de confiar á dit baixá lo gobern de Tarabulus ó Tripolí de Siria, que no es de menor importancia.
 Lo baixá vindrá á tenir en tota la extensió de sa provinciá de cinch á sis mil soldats turchs, mogrebins y altres baix sas ordes; mes en aquella época, en que estaba de tornada pera cobrar los tributs de la part del S y calmar las saragatas de Jerusalem, duya, segons me digueren, un exércit de deu mil homes.
 En sas ausencias goberna la ciutat lo Mutselimm, empleat de primer orde.
 Los demés empleats son lo mollah, gefe del tribunal civil; lo kadi, jutje eclessiástich; lo mufti, primer intérprete de la lley, l' agá dels genissars, lo capicul agá ó gobernador de la ciutadela, y 'l kiahia bey ó llochtinent del baixá.
 Damasch está rodejada de murallas, ab torres y alguns fossos; pero ditas obras estan mitj arruinadas, y no podrian sostenir un atach en regla; per lo demés los arrabals exteriors tocan al peu de la muralla per tots costats.
 La verdadera defensa de la ciutat consisteix en sos jardins, que forman una selva d' arbres y un laberinto de bardissas, parets y fossos de més de set lleugas de circunferencia; lo qual no seria petit obstacle pera un enemich mussulmá que volgués atacarla.
  Entre las tribus de beduhins que habitan los deserts dels vols de Damasch, la més important es la d’ Anaze, qual prímpcep ó gran xech se nomena Fadde. Ocupa dita tribu lo desert á la part oriental de la ciutat, y s' exten fins prop de Bagdad. Asseguran que tots aquells árabes han admés la reforma u Abdulwehhab.
 Vaig anar també á veurer lo poble de Salakhie, lloch d' esbarjo dels habitants de Damasch. Es població bastant gran, ab dos grans mercats públichs, é infinitat de casas y jardins per tota la rodalia. Sa situació es al peu de las montanyas al N. de Damasch, y realment pot dirse que es un lloch de delicias.