Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/573

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


está situada Baàlbek, ciutat gran, pero arruinada. A una hora de distancia al O. corre 'l riu Caffara, fins á perdres en un llach. A vintiduas horas de camí, ó tres jornadas al E., se troba Tàdmor ó Palmira. Aquesta ciutat tan famosa es en la actualitat una meytat més petita que Kara, aixó es, que vindrá á tenir cinchcents fochs. Anant á Palmira, s' arriba lo primer dia al poble d' Hauarinn, y 'l segon á Kariteinn. Los árabes d' Anaze, distants de Kara duas jornadas cap al S.E., extenen son domini y excursions fins á Palmira. Entre ells y Kara no hi ha cap tribu de beduhins. Un home montat en dromedari va á Palmira en menos d' un dia.

 Dia 2. — Surti la caravana á dos quarts de quatre del matí, á través de las montanyas, en direcció al N. y casi N. ¼ NO. A las sis passá per entre un grupo de casas, mirat com una fortalesa, que du per nom Kalaai el Bridj; viu allí alguna gent ab bestiar.
 A las duas horas arribá á un lloch mirat com perillós; es un coll dominat per alturas, hont hi ha diferents pilots de pedras en forma de parapets. Se creu que las han apiladas los bandolers. Tota la gent armada de la caravana pujá á las alturas que guardan lo camí, y permanesqué allí sobre las armas fins que sortirem d' aquell mal pas. Desde allí's descubreix á llarga distancia al N., lo poble d' Hàssia. Al sortir del coll, y passat un khan mitj arruïnat poch distant d' Hassia, entrarem en dit poble á tres quarts de deu del matí.
 Tot lo país, desde Damasch, es un desert pelat, al bell mitj del que está situat Hassia, poblet miserable, pero que tanca ab tot alguns petits jardins.

 Dia 3.— Poch ans de la una del matí ja caminavam cap al N. Tres horas després passarem per uns grupos de casas, y continuant al N. ¼ NO., arribarem á Homs á dos quarts de nou.
 Acabavam de passar per una montanya rodona, de pendent molt suau per la part del E.; y desde aquella altura, limitada al O. per la serra de las altas montanyas del Líbano, se descubreix un vast horisont. Tot lo país es desert; pero ja comensavam á veure terra roja pastosa, de calitat distinta de