Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/589

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


criatura penjada á la espatlla. Van ab lo rostre destapat, y encar que son mussulmanas, ignoran, segons sembla, que la lley no permet tal llibertat. Los noys van ben vestits, ab camisa, gech y turbant de color.
 Los habitants de la rodália, coneguts ab lo nom de turcomans, son tan formidables ab las armas en la má, com bons, amables y honrats en sas relacions socials.
 Després de caminar tres horas per la vora de la mar sempre al NE., vaig entrar en Tarso á dos quarts d’ onze del matí.
 Pel camí vaig veure molts búfalos y alguns camells, ab basts de diferents colors.
 Casi tots los homes portan camisa, calsotets blanchs, y justillo ab mánigas estretas: altres sols un gech sense manegas, lligat ab un cinturó, y una gorra blanca, alta y punxaguda, voltada d’ un turbant. Solen portar grans botas negras.
 Tarso ó Tarsis (puig de las duas maneras se pronuncia) es ciutat bastant gran, pero las casas son molt lletjas y de terra. Sa situació es en un gran pla, voltat de jardins, no lluny del riu hont Alexandre Magne va correr perill de morir al banyarshi; y las planuras properas, al E. de la ciutat foren lo lloch hont vencé al desgraciat Darío.
 Llavors sols hi havia un europeo en la ciutat, y aquest era francés.
 Lo cotó y seda son los principals rams del comers del país.
 Tota la nit estigué plovent á bots y á barrals.

 Dia 3. — Sortirem á las set del matí, prenent la direcció del NE. Mitja hora després passarem lo riu de Tarso sobre un pont de tres arcadas, y girarem dret al N., seguint la mateixa direcció lo restant del dia.
 Allá á las nou arribarem al extrem del pla, y tinguerem d' enfilarnos per varis turons. Després nos internarem en la serra del Mont Tauro, composta, per lo menos en la part que vaig veure, de roca jaspiada y trapp, unas vegadas en enormes massas agrupadas, altras en capas apissarradas més ó menos oblícuas, altras per fí en agullas elevadíssimas, formadas d’ una reunió de prismas perpendiculars, que presentavan la apariencia de la cristalisació... ¿Qué es més, en efecte,