Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/602

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


extremitat oriental d' un llach, y en mitj d' una infinitat de jardins.
 Descansarem una mica y continuarem lo viatje seguint la vora del llach: la comitiva del oficial de Mehemed Ali s' havia reunit á la meva.
 L' aygua del llach es dolsa y potable, y las voras formadas de pedruscall menut. Sa figura es irregular y prolongada de llevant á ponent. Vaig calcular que vindria á tenir de cinch á sis lleugas de llarch per una y mitja d' ample. Lo rodejan montanyas pertot arreu, escepte un petit pla al NE., que seguirem durant una hora y mitja.
 A las onze tornarem á empendrer la direcció del N. y NO., á través de montanyas cubertas de bosquina, y desde quin cim se descubreix tota la extensió del llach. No 'ns cansavam d' admirar aquell hermós punt de vista, quan de cop se cubrí lo sol de núvols, y casi al mateix temps caygueren grans xafechs.
 Corriam llavors per una costa rápida, relliscosa per ser la terra argilosa y mullada: mon cavall flaquejá del pit, y caygué de costat sobre meu, ab tot y 'ls esforsos que vaig fer pera sostenirlo: mes com la cayguda 's verificá en dos temps y poch á poch, no 'm vaig fer mal: aquesta fou felisment la única cayguda que he tingut en tots mos viatjes d’ África y Assia.
 Poch després de mitj dia passarem per un poblet, y á la una per un hermós pont, de hont, baixant al fons d’una vall, seguirem successivament las voras de dos rius, que tinguerem d’atravessar diferentas vegadas.
 Tot just sortirem de las sinuositats de dits rius, nos trobarem sobre una antiga calsada, construhida en mitj d' un pantano. Entre aquest y ‘l mar se troba ‘l miserable poblet de Hersek; nos vejerem obligats á embarcarnos nosaltres ab los cavalls pera atravessar lo golf d' Isnikmid, bras de mar que s' interna algunas lleugas en las terras, y en aquell paratje vindrá á tenir una lleuga y mitja d’ ample.
 No sent lo vent favorable, nostra llanxa ó kaik, en llengua del país, tingué que correr una llarga bordada de mitja hora cap al E. y altra de tres quarts cap al NO. pera arribar á la vora oposada. Desembarcarem en lo port d’ un poblet,