Pàgina:Dietari d'un pelegrí á Terra Santa (1889).djvu/104

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.
98
dietari d' un pelegrí

Bethphagnè—Ruines del poble hont Jesucrist, lo diumenge de Rams, enviá á cercar per son triomf l' humil jument. S' hi acaba de descubrir una gran ara ó altar de roca flonja, ahont se veu, entre altres pintures esborrades, lo bon Jesús muntat sobre 'l jument y voltat de sos apòstols.

En lo lloch hont Jesús ensenyá 'l Pare-nostre á sos deixebles, la princesa de la Tour d' Auvergne ha fet un hermós claustre, al voltant del qual se llegeix en trenta dues llengues eixa divina oració. No es gayre lluny d' allí la capella ahont los Apòstols se reuniren per dictar lo Credo, abans de separarse y empendre la conquista del món. Los dos memorables llochs estan inclosos dins un convent de monjes carmelites, que 's deuhen regalar, resant eixes dues oracions en lo lloch hont se resaren per primera vegada.

Montanya de les Olives.—Acabemhi de pujar. Los arbres que li donaren nòm, com á Getzemaní (prempsa de les olives) abrigan encara algun de sos camps y 'l clapejan de cendrosa verdor. Corona son cim lo poble de Zeitun; al mitx del poble s' aixeca, dintre de les ruines d' una gran basílica octògona, bastida per Santa Elena, una petita mosquea, dedicada pe 'ls mussulmans á Jesús, puix crèuhen, com nosaltres, en lo misteri de la Ascensió del Fill de la Verge. En lo centre de la basílica, sota mateix de la cupola que, segons tradició, restava sempre oberta, retirantse per elles mateixes les pedres que hi posavan per clòurela, com per deixar lliure pe 'ls ayres lo camí de Jesús ressuscitat, enquadrada entre