Pàgina:Dietari d'un pelegrí á Terra Santa (1889).djvu/124

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.
118
dietari d' un pelegrí

ombra apar que voleteja encara entorn de Bethulia, morí d' una soleyada en aqueix pla.

Anam á dinar en Djenim sota unes figueres de ombra espessa y regalada, dins un hort rodejat de cáctus.

En Djenim, se creu que Jesús curá los deu leprosos, (Lluch, XVII) dels quals un solament li doná les gracies. No ha pas guanyat gayre en pietat aquell poble, puix de 3,000 habitants que conta, no hi há més que dues families catòliques.

Galilea.—En Djenim deixam la Samária y entram ensemps en Galilea y en la plana d' Esdrelon, que s' esten als peus del viatjer cinch hores seguides, fins á deixarlo al peu de la montanya de Nazareth. Es de forma triangular y la més gran y hermosa de Palestina. A la dreta, á mitja plana, deixam la montanya de Gelboë, seca y pelada, coronada de la blanca tomba d' un santó; derrera veyem lo Tabor, rodó, verdejant y hermós, coronat ab la capella de la Transfiguració.

Nazareth, 8 Maig.

Un P. Franciscá francès me conta que la Casa de Nazareth sortí d' aquest pahís cap á la Dalmacia, després de la última derrota dels creuhats en Sant Joan d' Acre y del horrible fet següent: A Nazareth, que era llavors Sede episcopal, restava encara 'l Bisbe que 's vegé voltat de moros que amenassavan llevarli la vida; ell dèbil y de poca fè devant dels