Pàgina:Tirant lo Blanch I (1873-1905).djvu/10

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat revisada.
x
Bibliografía

a les notes que preparava per aquest volum. No cal dir si regraciá tant valiosa ofrena, y que los hauríam copiat ací, a no haverlos publicat lo senyor Serrano Morales en l'article referent a Spindeler (pl. 529-531) de son Diccionario de Impresores Valencianos.

Lo colofon no porta nom d'impresor, y sols figura lo de Nicolau Spindeler en una orla que adorna la primera plana del text. Gallardo en son Ensayo... afirma que existexen en alguns exemplars d'aquesta edició sense dita orla, entre ells lo que estava en la Biblioteca del senyor don José de Salamanca. Haebler en sa Tipografía ibérica del siglo xv, (n.º 639) ni be dona credit a la noticia de Gallardo, diu que la dita orla se trova en tots los exemplars que coneix d'aquesta edició.

Entre los que's conserven, devem citar per son bon estat en primer lloch, lo del Museu Británich, lo mes complert de tots, que procedeix de la biblioteca de Lord Granville. Lo de la Sapienza de Roma al que falten algunes fulles. Altre també incomplert, está en la Biblioteca provincial de Valencia. Lo senyor Huntington n'adquirí ultimament un exemplar, en bon estat, segons crech, que deu esser lo que pertanyia a la Biblioteca del senyor Salamanca: Aquest, ha passat recentment a la Biblioteca Hispanica fundada per lo senyor Huntington y cedida a la ciutat de New York ab totes les escullides riqueses bibliográfiques que ha reunit en breu temps aquest intelligent y poderós aficionat a les lletres espanyoles.

La segona edició feta sobre la de Spindeler, fou estampada a Barcelona l'any 1497; començada per Pere Miquel, fou continuada a la mort d'aquest per Diego de Gumiel qui la acabá a xvj de Setembre de 1497; axis consta del colofon (sign. S del segon alfabet) que diu «A honor y gloria de nostre senyor deu Jesucrist; fou prin-