Aplech de versos - Notes

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca


Notes


Rondalles
 Les composicions d'aquesta secció originals formcn part del llibre gayrebé agotat Rondalles y faults de cayent popular. Del meteix llibre me n'he reservades d'altres que potser més enlla torni a publicar en un aplech de poesies pera noys.

Empòrion
 ... d'ençà qu'Euxenos empeltà les saves—grega y indigena.— Heusaqui com reterien els grechs la seva fundacio de Massàlia (Marsella): Un mercader foci, de nom Euxenos, desembarcant a la costa de la Galia d'arribada forçosa, feu cap al terriiori dels segobriges, a l'Est del Rose. El rey d'aquest poble, Naann, donà bona acullida al foraster, l'invita al gran festí qu'havia preparat aquell dia meteix pera celebrar el casament de la seva filla. A l'acabament del banquet, la verge's presentà, portant, segons costum, la copa que devia oferir a qui elegis per espòs; y, ja sia per casualitat, curiositat de dona o impuls impuls diví, es ficsà en l'hoste del seu pare y li presentà la copa. Nann acceptà l'estranger per gendre, y li donà com a dot el lloch ont havia saltat a terra. (Luruy: Historia dels grechs.)
 Es Arethusa, la donzella casta...—Arethusa era una ninfa molt pura qui, banyantse en les aygues de l'Alfeu, s'en enamorà'l deu del riu, vegentse obligada a fugir a Sicília pera lliurarse d'ell. Aixís Empòrion, qui's banyava en mitj de la mar, puig qu'ocupava una illa, pera major seguretat passà a la platja, en terra indigeta. Escau doblement la comparança.