Decret 143/1985, de 30 de maig, pel qual es declara monument històrico-artístic de caràcter nacional el Convent de Sant Domènec, a Girona

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Decret 143/1985 de 30 de maig pel qual es declara monument històrico-artístic de caràcter nacional el Convent de Sant Domènec, a Girona
Generalitat de Catalunya
Publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) núm. 559 del 8 de juliol del 1985
 Baixa

 La construcció del Convent de l'Anunciació o de Sant Domènec, a Girona, va començar l'any 1253, i va ser consagrat el 1339.

 L'església, un dels edificis més representatius del gòtic primitiu català, té una única nau, coberta amb voltes de creueria, profusament il·luminada per finestres altes i estretes i amb capelles entre els contraforts. A partir del segle XVII l'església fou redecorada i es construïren noves capelles d'estil barroc.

 El gran edifici conventual ocupa tota la part de migdia de l'església i s'organitza entorn de dos claustres, un dels quals, el més proper a l'església, que es troba pràcticament sencer, és obra de finals del segle XIII i principis del XIV, i representa una transició entre el romànic i el gòtic.

 Des del 1827 el convent serveix com a caserna i seu del Govern Militar, llevat de l'església, propietat de la Diputació de Girona.

 La Real Academia de Bellas Artes de San Fernando ha informat favorablement sobre la declaració.

 Atesos la Llei de 13 de maig de 1933 i el Decret 180/1982, d'11 de juny, que regulen el procediment per a la declaració de monuments i conjunts històrico-artístics; a proposta del Conseller de Cultura i d'acord amb el Consell Executiu,


 Decreto:

 Article primer.— Es declara monument històrico-artístic de caràcter nacional el Convent de Sant Domènec, a Girona.

 Article segon.— La tutela i la defensa d'aquest monument, que queda sota la protecció de la Generalitat de Catalunya, seran expedides pel Departament de Cultura a través de la Direcció General de Patrimoni Artístic.


 Disposició final

 Es faculta el Conseller de Cultura per dictar les disposicions necessàries per al desplegament i l'execució d'aquest Decret.

 Barcelona, 30 de maig de 1985.

Jordi Pujol
President de la Generalitat
de Catalunya
Joan Rigol i Roig
Conseller de Cultura


Enllaços externs[modifica]

Convent de Sant Domènec
logo Viquipèdia
logo Viquipèdia
Informació sobre el text


Aquesta obra pertany a un organisme públic oficial que equipara les seves obres al domini públic. (Més informació...)