Viquitexts:Drets d'autor

De Viquitexts
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Viquitexts és un projecte de Wikimedia que ha de respectar les normes de propietat intel·lectual, de drets d'autor, i de copyright, dels Estats Units d'Amèrica (a on resideixen tots els servidors de Viquitexts[1]). Els usuaris han de respectar la legislació aplicable al seu àmbit jurisdiccional. I en cas de conflicte entre jurisdiccions, des de la WMF s'aconsella seguir l'estatunidenca [2].

Bàsicament, hom pot incloure a Viquitexts material sota domini públic o amb llicència Cc-by-sa-3.0. Llegiu les condicions d'ús


Llicències admeses a Viquitexts[modifica]

Domini públic[modifica]

 • Les obres d'autors morts fa més de 100 anys són de domini públic arreu del món. No obstant, llurs traduccions poden tenir drets d'autor, sobretot si són recents. Les podem distingir amb la plantilla {{DP-100}} (per a obres) i {{DP-Autor-100}} (per autors).
 • Documents oficials. A Espanya, segons la Llei de Propietat Intel·lectual, article 13: No són objecte de propietat intel·lectual les disposicions legals o reglamentàries i llurs projectes, les resolucions dels organs jurisdiccionals i els actes, acords, deliberacions i dictàmens dels organismes públics, així com les traduccions oficials de tots els texts anteriors. Els podem distingir amb la plantilla {{DP-OFICIAL}}.
 • Els discursos improvisats total o parcialment que no hagin estat "fixats" en un mitjà tangible són del domini públic [3].
 • Les obres que no representin cap nova creació, o que siguin de propietat col·lectiva i sense un autor original, no poden estar protegides pel copyright. Les podem distingir amb la plantilla {{DP}}. Pot ser el cas d'algunes cançons populars.
 • Les transcripcions, manuals o automatitzades (OCR), així com les digitalitzacions de textos en domini públic (com per exemple alguns llibres de Google Books o Internet Archive), estan també en domini públic.
 • Cal respectar les lleis de copyright dels Estats Units (què és la legislació que s'aplica a la Fundació Wikimedia) i les dels països d'on és originari l'autor d'una obra. Consulteu commons:Commons:Copyright rules by territory per a més detalls.
 • A la Unió Europea, les obres inèdites mantenen els drets d'autor fins a 70 anys després de la mort de l'autor. Les podem distingir amb {{DP-70}} (per a obres) i {{DP-Autor-70}} (per autors).
 • En els casos d'autors als qui s'aplica la legislació espanyola, aquest termini de 70 anys només es vàlid per autors morts a partir de 1995. Per a la resta, la majoria d'autors presents a Viquitexts, el termini és de 80 anys. Les podem distingir amb la plantilla {{DP-80}} (per a obres) i {{DP-Autor-80}} (per autors). Cal utilitzar la plantilla {{DP-80|any publicació}} en cas d'haver sospita d'infracció de només la legislació d'Estats Units.
 • Les disposicions legals de copyright dels Estats Units d'Amèrica són diferents segons si l'obra fou publicada per primer cop dintre dels EUA, o si ho va ser fora dels EUA:

Obres publicades per primer cop fora dels EUA[modifica]

 • Les obres publicades abans de 1923 fora dels EUA estan en domini públic als EUA. Si encara no estiguessin en domini públic a Espanya, cal evitar incloure-les a Viquitexts i, en tot cas, cal indicar-les amb la plantilla {{DP-1923}}.
 • Les obres publicades entre 1923 i 1978 fora dels EUA estaran en domini públic als EUA segons les "formalitats dels EUA" [4]:
 • Si no cumpleixen les "formalitats dels EUA" estaran en domini públic als EUA només si també ho estaven en el país del qual procedeix l'autor en data d'1 de gener de 1996 (aquesta data és 13 de novembre de 2000 per Andorra).
 • Si no cumpleixen les "formalitats dels EUA" i a data d'1 de gener de 1996 no estava en domini públic al país del qual procedeix l'autor, ho estarà als EUA a partir de la data de publicació + 95 anys.
 • Si cumpleixen les "formalitats dels EUA" estaran en domini públic als EUA a partir de la data de publicació + 95 anys.
 • Les obres publicades després de 1978 estaran en domini públic als EUA a partir de la defunció de l'autor + 70 anys. Però en el cas d'obres de més d'un autor, les obres ho estaran a partir de l'any de publicació + 95.

Obres publicades per primer cop als EUA[modifica]

Aquesta secció afecta a molt pocs dels textos allotjats a Viquitexts.

També s'hi inclouen les obres publicades per primer cop fora dels EUA i que a més foren publicades als EUA en els 30 dies següents.

 • Tots els texts publicats per primer cop als Estats Units d'Amèrica abans de l'any 1923 estan en domini públic als EUA.
 • Els texts publicats per primer cop als EUA entre 1923 i 1977 que ho foren sense indicació de copyright, estan en domini públic als EUA.
 • Els texts publicats per primer cop als EUA entre 1923 i 1963 que ho foren amb indicació de copyright, però sense renovació del mateix, estan en domini públic als EUA.
 • Els texts publicats per primer cop als EUA entre 1923 i 1963 que ho foren amb indicació de copyright, i amb renovació del mateix, estaran en domini públic als EUA a partir de la data de publicació + 95 anys.
 • Els texts publicats per primer cop als EUA entre 1964 i 1977 que ho foren amb indicació de copyright, estaran en domini públic als EUA a partir de la data de publicació + 95 anys.
 • Els texts publicats per primer cop als EUA entre 1978 i 1989 que ho foren amb indicació de copyright, estaran en domini públic als EUA a partir de la data de defunció de l'autor + 70 anys. Però si es tractés d'un autor que féu l'obra com a part d'un contracte, estarà en domini públic als EUA a partir de l'obra de publicació + 95 anys, o de l'obra de publicació + 120 anys (escollir la menor).
 • Els texts publicats per primer cop als EUA entre 1978 i 1989 que ho foren sense indicació de copyright i sense renovació del mateix estan en domini públic als EUA.
 • Els texts publicats per primer cop als EUA entre 1978 i 1989 que ho foren sense indicació de copyright i amb renovació del mateix, estaran en domini públic als EUA a partir de la data de defunció de l'autor + 70 anys; o si es tractés d'un autor que féu l'obra com a part d'un contracte, estarà en domini públic als EUA a partir de l'obra de publicació + 95 anys, o de l'obra de publicació + 120 anys (escollir la menor).
 • Els texts publicats per primer cop als EUA entre després de 1989 estaran en domini públic als EUA a partir de la data de defunció de l'autor + 70 anys. Però si es tractés d'un autor que féu l'obra com a part d'un contracte, estarà en domini públic als EUA a partir de l'any de publicació + 95 anys, o de l'any de creació + 120 anys (escollir la menor).


GFDL vs Cc-by-sa[modifica]

Des del 15 de juny de 2009 ja no s'admeten nous texts amb llicència GFDL exclusivament. S'admeten quan hi ha llicència dual amb la {{Cc-by-sa-3.0}} o la {{Cc-by}}.

Podem continuar afegint texts amb {{Cc-by-sa-2.5}}, o {{Cc-by-sa-2.0}}, o {{Cc-by}}, o especialment amb {{Cc-by-sa-3.0}}.

Consulteu la taula de migració de llicències de la Viquipèdia.

Cessió de drets d'autor[modifica]

A Viquitexts també tenen cabuda els texts els drets d'autor dels quals hagin estat cedits explícitament. La cessió no podrà tenir restriccions que la facin incompatible amb la llicència de Viquitexts (és a dir, el text pel qual es sol·liciti permís quedarà sota la Cc-by-sa-3.0).

Si voleu sol·licitar el permís per a copiar material, podeu utilitzar la plantilla creada a l'efecte (Permisos de còpia).

Violacions de copyright[modifica]

Si creieu que un text infringeix les normes de drets d'autor, podeu afegir l'etiqueta {{Copyvio}}, aportant proves que demostrin la infracció.

Traduccions[modifica]

Les traduccions d'"obres en domini públic", d'"obres amb GFDL", d'"obres amb llicències compatibles amb la GFDL" i d'"obres amb drets cedits", les podrem identificar amb la {{DP-Trad}} (exemples).

No s'admetran traduccions amb drets d'autor.

No s'admetran traduccions d'originals amb drets d'autor.

Referències[modifica]

 1. Servidors de Wikisource
 2. The rule of the shorter term
 3. Copyright dels discursos
 4. Formalitats de copyright als Estats Units: incloure la marca de copyright en l'obra; registrar, renovar i dipositar còpies en l'Oficina de Copyright, i comercialitzar l'obra en els EUA.

Vegeu també[modifica]