Viquitexts:Drets d'autor

De Viquitexts

A Viquitexts, com a la resta de projectes de la Fundació Wikimedia, hi apliquen normes relatives als drets d'autor que són d'obligat compliment.

Bàsicament, hom pot incloure a Viquitexts material sota domini públic o amb llicència Cc-by-sa-3.0.

Els continguts de Viquitexts s'alliberen sota la llicència CC-BY-SA 3.0[modifica]

Els continguts de Viquitexts s'alliberen sota la llicència Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 3.0. La CC-BY-SA 3.0 permet [1]:

 1. Compartir — copiar i redistribuir el material en qualsevol mitjà i format
 2. Adaptar — remesclar, transformar i crear a partir del material

, per a qualsevol finalitat, fins i tot comercial.

Per tant, els texts continguts a Viquitexts, siguin originals o siguin traduccions[2], han de ser compatibles amb dita llicència. Així, tenen cabuda texts en domini públic (vegeu especificacions més endavant) o texts amb {{Cc-by-sa-3.0}} o compatible ({{Cc-by-sa-2.0}}, {{Cc-by-sa-2.5}}, {{Cc-by-sa-4.0}}, {{GFDL}}[3], etc.).

No són admesos els texts amb llicències incompatibles amb la CC-BY-SA 3.0, com la CC-BY-ND (que no permet l'ús comercial), ni s'admet el fair use, ni s'admeten les autoritzacions "només per a Viquitexts", etc.

Sobre les autoritzacions (autoritzacions de l'autor o propietari dels drets d'autor per alliberar l'obra sota una llicència compatible amb la de Viquitexts), consulteu la pàgina Viquitexts:Permisos de còpia.

Viquitexts i el domini públic[modifica]

El domini públic és la situació en la què queda una obra en expirar el termini de protecció del dret d'autor.[4]

La determinació de si una obra està en domini públic o no varia segons el país. Per exemple, una mateixa obra pot estar en domini públic als Estats Units, i no estar en domini públic a Espanya, i a l'inrevés. Actualment, i mentre la comunitat de Viquitexts no acordi el contrari, es permeten els texts en domini públic als Estats Units encara que no estiguin en domini públic al país d'origen. Això és així perquè així ho exigeix la Fundació Wikimedia amb la seva seu legal.

Una obra publicada per primera vegada fora dels Estats Units està en domini públic als Estats Units en les següents situacions [5]:

Data de publicació ¿Domini públic als EUA?
Abans de 1929 En domini públic totes les obres [6] ({{DP-1923}})
1929–1977

Consulteu les normes de copyright per territori:

 • Si l'1 de gener de 1996[7] estava en domini públic al país d'origen de l'autor, està en domini públic als EUA.
 • Si l'1 de gener de 1996[7] no estava en domini públic al país d'origen de l'autor, estarà en domini públic als EUA només a partir de 95 anys des de la data de publicació.
A partir de l'1 de gener de 1978 En domini públic només aquelles obres l'autor de les quals hagués mort fa més de 95 anys (abans de 1928). [8]

També es troben en domini públic les següents obres:

 • Les obres d'autors morts fa més de 100 anys són de domini públic arreu del món. No obstant, llurs traduccions poden tenir drets d'autor, sobretot si són recents. Les podem distingir amb la plantilla {{DP-100}} (per a obres) i {{DP-Autor-100}} (per autors).
 • Documents oficials. A Espanya, segons la Llei de Propietat Intel·lectual, article 13: No són objecte de propietat intel·lectual les disposicions legals o reglamentàries i llurs projectes, les resolucions dels organs jurisdiccionals i els actes, acords, deliberacions i dictàmens dels organismes públics, així com les traduccions oficials de tots els texts anteriors. Els podem distingir amb la plantilla {{DP-OFICIAL}}.
 • Els discursos improvisats total o parcialment que no hagin estat "fixats" en un mitjà tangible són del domini públic [9].
 • Les obres que no representin cap nova creació, o que siguin de propietat col·lectiva i sense un autor original, no poden estar protegides pel copyright. Les podem distingir amb la plantilla {{DP}}. Pot ser el cas d'algunes cançons populars.
 • A la Unió Europea, les obres inèdites mantenen els drets d'autor fins a 70 anys després de la mort de l'autor. Les podem distingir amb {{DP-70}} (per a obres) i {{DP-Autor-70}} (per autors).
 • En els casos d'autors als qui s'aplica la legislació espanyola, aquest termini de 70 anys només es vàlid per autors morts a partir de 1995. Per a la resta, la majoria d'autors presents a Viquitexts, el termini és de 80 anys. Les podem distingir amb la plantilla {{DP-80}} (per a obres) i {{DP-Autor-80}} (per autors). Cal utilitzar la plantilla {{DP-80|any publicació}} en cas d'haver sospita d'infracció de només la legislació d'Estats Units.

Per saber si una obra publicada per primer cop als Estats Units està en domini públic als Estats Units, consulteu la pàgina en anglès (no s'hi detalla perquè rarament s'aplicarà a una obra en català).

Denunciar una infracció de copyright[modifica]

Si creieu que un text infringeix les normes de drets d'autor, podeu afegir l'etiqueta {{Copyvio}}, aportant proves que demostrin la infracció.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Consulteu la versió oficial de la Llicència CC-BY-SA 3.0.
 2. Més informació sobre traduccions a Ajuda:Traduccions.
 3. Inicialment Viquitexts va estar disponible només sota la GFDL. Des del 15 de juny de 2009 ja no s'admeten nous texts amb només la GFDL.
 4. Domini públic a Viquipèdia.
 5. http://copyright.cornell.edu/resources/publicdomain.cfm
 6. En la pàgina de coordinació de Wikisources s'hi pot revisar si en altres Wikisources s'admeten obres publicades abans de 1929 que no estiguin en domini públic en el país d'origen del autor.
 7. 7,0 7,1 La data és 13 de novembre de 2000 per Andorra
 8. Com a conseqüència de la Uruguay Round Agreements Act (o URAA), les obres que a data d'1 de gener de 1996 tenien copyright vigent al país d'origen, tenen encara copyright als EUA si no han passat més de 95 anys des de l'any de mort de l'autor, incloent si ja està en domini públic al país d'origen en l'actualitat.
  L'alternativa en alguns Wikisources és moure el text a la web Wikilivres. Aquesta web no pertany a la Fundació Wikimedia, està regulada pel dret canadenc i no per l'estatunidenc i no admet col·laboracions d'IPs (cal registrar-s'hi).
 9. Copyright dels discursos