Decrets de Nova Planta/Resolució de 5 de novembre de 1717
1. El Superintendent de Mallorca haurà de conèixer de manera exclusiva totes les causes en què tingui interès la Reial Hisenda, com les relacionades amb els delmes Reials de fruits, taxes, drets, laudemis i amortitzacions, tant pel que fa a la recaptació com pel que fa al títol i dret de propietat, amb totes les seves incidències, annexos i connexions. Per tant, l'Audiència s'haurà d'abstenir d'intervenir en aquests assumptes.
2. Igualment, haurà de ser Jutge exclusiu de la capbrevació (que es refereix als censos emfitèutics i feus, o altres de Reialenc, el domini directe, alodial o feudal del qual pertany a la Reial Hisenda), on els posseïdors hauran d'acudir davant del mencionat Superintendent per capbrevar o reconèixer la superioritat del domini directe i pagar el que deguin a Sa Majestat per aquesta raó. La revocació i altres incidents relacionats seran competència exclusiva del Superintendent. No obstant això, tots els judicis i instàncies entre parts sobre la pertinença de la possessió d'aquests drets, o sobre particions o altres qüestions que no involucrin la Reial Hisenda, hauran de ser coneguts per l'Audiència o la Justícia ordinària. Amb la previsió que, una vegada que una de les parts hagi obtingut la sentència, abans d'emetre l'executòria, l'Audiència haurà d'informar el Superintendent perquè prengui nota i estigui al corrent de qui ha de recaptar la pensió per aquests drets.
3. Pel que fa a les confiscacions, s'haurà d'especificar que, quan es tracti únicament d'un simple segrest o embargament de béns, haurà de conèixer-ho l'Audiència. Això també inclou els procediments de confiscació fins que es dicti la sentència. L'execució pel que fa a la percepció i cobrament dels béns confiscats serà competència exclusiva del Superintendent. Així mateix, també seran competència seva tots els litigis i instàncies que es presentin sobre aquests béns, rendes i drets confiscats. En aquests casos, l'Audiència no haurà d'intervenir, però haurà de remetre una còpia autèntica dels embargaments que van precedir la confiscació.
4. Pel que fa als naufragis i béns vacants, el Superintendent tindrà competència exclusiva per a la recaptació, investigació i aplicació d'aquests béns a la Reial Hisenda, seguint les diligències necessàries d'acord amb el Dret.
5. El coneixement dels assumptes relacionats amb les aigües, com les causes sobre el cobrament de les seves pensions, càrregues i laudemis que pertanyen a la Reial Hisenda, serà competència exclusiva del Superintendent. No obstant això, les qüestions sobre el curs de les aigües públiques, els danys i perjudicis en camins i paratges públics o en finques particulars, on la Reial Hisenda no tingui interès, així com en les causes de possessió, partició i altres drets en què no hi hagi interès fiscal, seran competència exclusiva de l'Audiència. L'autorització per alienar aigües públiques, atès que són propietat de Sa Majestat, haurà de ser notificada necessàriament davant la seva Real Persona. Aquestes concessions estaran subjectes a alguna càrrega o pensió, tal com sempre s'ha executat. El Superintendent tindrà competència sobre aquests assumptes i els seus laudemis.
6. El coneixement dels litigis i instàncies sobre camins públics, tant a la ciutat de Palma com a la resta de l'illa, encara que siguin de domini reial, correspondrà a l'Audiència quan es tracti de drets particulars en què la Reial Hisenda no tingui interès conegut (segons la previsió indicada en el capítol sobre el Jutge de capbrevació). No obstant això, en tot allò que afecti el cobrament i la recaptació d'aquests drets, i tot el relacionat amb la percepció de censos, el reconeixement d'aquests i altres càrregues que contribueixen a Sa Majestat per aquesta raó, serà competència exclusiva del Superintendent. El mateix serà aplicable a la resta de causes relacionades amb aquests assumptes, sense que l'Audiència pugui intervenir.
7. La jurisdicció sobre la Batllia del pla de la ciutat de Palma, que pertany a Sa Majestat pel que fa a les multes i edictes emesos en aquesta Batllia i el seu terme, per danys causats pels ramats dels veïns, o els que els pastors puguin ocasionar alterant els camins públics, serà supervisada considerant que un terç d'aquestes multes correspon a Sa Majestat. L'ofici del Batlle s'arrenda amb el benefici de les rendes, com les tres-centes vint-i-una lliures anuals fixades en l'última adjudicació. Atès que és voluntat de Sa Majestat continuar amb aquest arrendament, i com que les instàncies o accions que es presentin davant d'aquest jutjat són pròpies de la jurisdicció ordinària, l'Audiència serà competent per resoldre les apel·lacions del Batlle. Excepte dels casos que afecten la percepció i cobrament de la porció corresponent a Sa Majestat per l'esmentat arrendament i altres qüestions relacionades. En aquests casos, el Superintendent tindrà competència exclusiva, amb apel·lacions al Consell d'Hisenda.
8. El coneixement dels litigis i instàncies relacionats amb els laudemis de béns en alou de Sa Majestat i les amortitzacions dels que corresponen a esglésies i entitats de mans mortes serà competència exclusiva del superintendent, sense que l'Audiència intervingui en tot allò relacionat amb aquests aspectes i els seus incidents.
9. Pel que fa a la provisió interina de les capellanies vacants del Reial Patronat a l'illa, i la proposta de tres candidats idonis perquè Sa Majestat triï el que més li plagui, aquest tema hauria de ser competència de l'Audiència, seguint el model que es practica a Castella. Especialment pel que fa als béns confiscats, Sa Majestat ha resolt que el jurisdiccional i provisional sigui competència del Consell de Castella, mentre que la percepció, el cobrament i l'administració d'aquests béns seran del Consell d'Hisenda. Això s'ha de gestionar de la mateixa manera en el que es refereix al Reial Patronat, seguint les normes i regles establertes per aquests regnes.
10. Quant als ingressos derivats de les penes de cambra, aquests han de ser gestionats pel tresorer receptor que l'Audiència hagi designat per a aquesta finalitat, i estaran sota el seu control els fons acumulats, sense que el superintendent hi participi. Només en cas que no hi hagi prou diners per cobrir les despeses de justícia, el superintendent haurà de suplir aquests fons, però només després de rebre una ordre explícita de Sa Majestat.
11. Finalment, el superintendent haurà de conèixer totes les rendes reials, impostos generals, tributs i altres fonts d'ingressos que pertanyin a Sa Majestat o que siguin d'interès per a la Reial Hisenda, incloent-hi totes les seves incidències i connexions. Les apel·lacions es dirigiran al Consell d'Hisenda, i l'Audiència quedarà inhibida de conèixer aquests assumptes. Igualment, el superintendent haurà d'abstenir-se d'intervenir en qüestions que siguin competència exclusiva de l'Audiència.