Ordre general del 6 de desembre de 1848

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca

Ordre general del 6 de desembre de 1848
Ramon Cabrera i Grinyó
(Teatro de la Guerra: Cabrera,los Montemolinistas y Republicanos en Cataluña. Autor: Un testigo ocular de los acontecimientos. Madrid 1849)
 Baixa


C

omandància general de Catalunya, Aragó, València i Murcia.- Estat major general.-

Ordre general de l’exèrcit del 6 de desembre de 1848, en el quarter general de Talamanca.-

Voluntaris: El comandant D. Bartomeu Posas s’ha passat a l’enemic, enganyant a les forces que manava, precisament quan jo volava a castigar els seus crims i rapinyes. Testimonis oculars, i tots els voluntaris que han aconseguit escapar-se, m’han referit les llàgrimes i desesperació dels nostres companys al veure’s tan alevosament venuts pel seu cap.

¡ Aquestes son las armes de que es valen els nostres enemics! Persuadits de que mai podran guanyar-nos en el camp de batalla vessen l’or que roben als pobles per comprar les traïcions més repugnants, valent-se del verí i dels punyals per assassinar als vostres caps.

Horror als traïdors, voluntaris! Vosaltres sou espanyols dignes, i dignes catalans. Si entre vosaltres hi ha hagut homes hipòcrites i espuris, encara quedem bastants para fer-los tremolar fins els més recòndits conciliàbuls on els seguirà la reprovació i el menyspreu general. Pel que fa als nostres germans venuts, aviat tornaran a abraçar-nos.

Voluntaris: nosaltres som de l’exèrcit del Rei i del poble. El Rei aprecia i recompensarà vostres serveis; el poble ens estima i ens protegeix. Si un traïdor ens abandona, cien lleials el reemplaçaran a les vostres files.

Voluntaris: quan contemplo vostre entusiasme, vostre disciplina, vostre valor i vostres sofriments; quan considero que tinc l’honra de manar un exèrcit d’herois; que els voluntaris allistats avui, podrien servir d’exemple als més veterans soldats, el meu cor s’omple d’alegria i amb prou feines puc expressar el meu reconeixement.

L’Europa admira la lluita tan desigual que sosteniu contra els opressors de la vostra pàtria; i ella i la posteritat sabran fer-nos justícia. Seguiu models de valor, subordinació i lleialtat, braus davant l’enemic, davant els vençuts humans, i no dubteu que el rei i la pàtria premiaran el vostre singular mèrit.

Voluntaris, estimats companys, visca Carles VI, visca la llibertat i independència de la vostra pàtria. Horror als traïdors; i conteu sempre amb el recolzament i l’exercici del vostre general i paisà.

El Conte de Morella.