Pàgina:Antologia d'autors catalans.djvu/53

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina no necessita ser revisada.


Ramón Torres Rosell

———————

 Veusaquí un escriptor barceloní ben conegut. Totjust tindría deu anys quan per inclinació es posà a fer d'escolanet a la desapareguda Església de les Gerónimes i més tart a la de Betlém, on hi habia de Rector el seu cosí, el malaguanyat Dr. Llort Rosell. Aleshores en Torres, escolanet molt volgut del mai prou plorat Mossen Jacinto Verdaguer a qui cada dia anava a comprar l'humil desdejuni, agafà l'afició a les belles lletres, i amb els seus pocs cabals logrà comprar una bona col·lecció d'obres dels clàssics que llegía amb veritable delectança.
 Als catorze anys, va engrescar als seus compenys de estudi, a fer una petita Revista íntima, literària, que omplíen de versos, articles i dibuixos.
 Passaren temps, en Torres sols estudiava a hores per donar preferència a un treball manual que li proporcionava tristesa, mes li era de necessitat. El seu ideal era un altre; conreuar les lletres, qu'era lo que més sentía, logrant publicar algunes poesíes i proses en varis periòdics de fòra, sobre tot en Crónica de Valls.
 L'amor a la Pàtria i a les lletres sempre hà sigut en ell inacabable, fins a l'extrèm de perjudicar-lo materialment, fundant periòdics, organitzant vetllades i conferències de Cultura, fent sentir al jovent un amor sà a la Poesia de la nostra terra.
 A l'any 1909 fundà l'important Revista setmanal Joventut Teatral on hi publicà molts treballs ja ben mesurats pels seus mestres, el malaguanyat Oliva Bridgman i En