Pàgina:Decret de col·lectivització de les empreses industrials i comercials.pdf/3

De Viquitexts
Aquesta pàgina ha estat validada.

d'ésser comunicats a la Conselleria d'Economia, la qual els legitimarà davant dels Bancs i altres organismes.
Art. 17.Els Consells d'Empresa aixecaran acta de llurs reunions i trametran còpia certificada dels acords que adoptin als Consells generals de la Indústria respectiva. Quan aquests acords ho requereixin, intervindrà el Consell general d'Indústria en la forma que correspongui.
Art. 18.Els Consells tindran l'obligació d'escoltar les reclamacions o suggestions que els formulin els obrers i consignaran en acta les manifestacions que els siguin fetes, per tal que aquestes arribin, si cal, a coneixement del Consell general d'Indústria.
Art. 19.Els Consells d'Empresa vindran obligats, al final de cada exercici, a donar compte de llur gestió a llurs treballadors, reunits en Assemblea general.
Així mateix, els Consells d'Empresa hauran de lliurar còpia del Balanç i d'una Memòria semestral o anual al Consell general d'Indústria, Memòria que detallarà la situació del negoci o dels plans que projectin.
Art. 20.Els Consells d'Empresa podran ésser separats totalment o parcialment de llurs càrrecs pels treballadors reunits en Assemblea general i pel Consell general de la Indústria respectiva, en cas de manifesta incompetència o de resistència a les normes dictades per aquest.
Quan la separació hagi estat acordada pel Consell general de la Indústria respectiva si els treballadors de l'empresa en Assemblea general ho acorden, podran recórrer contra aquesta decisió al Conseller d'Economia, la resolució del qual, previ informe del Consell d'Economia, serà inapel·lable.

III
Dels Comitès de Control en les Empreses privades

Art. 21.En les indústries o comerços no col·lectivitzats, serà obligatòria la creació del Comitè Obrer de Control en el qual tindran representació tots els serveis — productors, tècnics i administratius — que formen l'Empresa. El nombre d'elements per a la composició del Comitè serà decidit lliurement pels treballadors i la representació de cada sindical haurà d'ésser proporcional al cens respectiu d'afiliats, dintre de l'empresa.
Art. 22.Serà missió dels Comitès de Control:
a)El control de les condicions de treball o sigui del compliment estricte de les condicions vigents quant a sous, horaris, assegurances socials, higiene i seguretat, etc., així com també de l'estricta disciplina en el treball. Tots els advertiments i notificacions que el gerent de l'empresa hagi de fer al personal, seran adreçats per mitjà del Comitè.
b)El Control administratiu en el sentit de fiscalitzar els ingressos i pagaments, tan en efectiu com per mitjà dels Bancs, procurant que responguin a necessitats de negoci, intervenint ensems totes les altres operacions de caire comercial.
c)Control de la producció, consistent en la col·laboració estreta amb el patró per tal de perfeccionar el procés de la producció. Els Comitès Obrers de Control procuraran mantenir les millors relacions possibles amb els elements tècnics per tal d'assegurar la bona marxa del treball.
Art. 23.Els patrons vindran obligats a presentar als Comitès Obrers de Control els Balanços i Memòries anuals que trametran, informades, al Consell General de la Indústria respectiva.

IV
Dels Consells Generals d'Indústria

Art. 24.Els Consells Generals d'Indústria estaran constituïts en la forma següent:
Quatre representants dels Consells d'Empresa, elegits en la forma que oportunament es dirà.
Vuit representants de les diverses centrals sindicals, en nombre proporcional als afiliats a cada una d'elles. La proporcionalitat dels representants sindicals serà fixada pel procediment que aquestes estableixin de comú acord.
Quatre tècnics nomenats pel Consell d'Economia.
Aquests Consells estaran presidits pel Vocal respectiu del Consell d'Economia de Catalunya.
Art. 25.Els Consells Generals d'Indústria formularan els plans de treball de la respectiva indústria amb caràcter general, orientant els Consells d'Empresa en llurs funcions, i, a més, tindran cura de : Regular la producció total de la indústria ; unificar els preus de cost en allò que sigui possible, per tal d'evitar la competència ; estudiar les necessitats generals de la indústria ; estudiar les necessitats del consum dels seus productes ; examinar les possibilitats dels mercats peninsulars i estrangers ; observar, així mateix, la marxa global de la indústria i fixar en cada cas els límits i el ritme de la producció per a cada mena d'article ; proposar la supressió de fàbriques o llur augment, segons les necessitats de la indústria i del consum, o bé la fusió de determinades fàbriques ; proposar la reforma de determinats mètodes de treball, de crèdit i de circulació de productes ; suggerir modificacions en els aranzels i en els tractats comercials ; organitzar Centrals de venda i d'adquisició d'Utillatge i de Matèries Primes ; gestionar determinats afers amb les indústries d'altres llocs de la península o de l'estranger ; gestionar facilitats bancàries i creditícies ; organitzar mancomunadament laboratoris d'assaigs tècnics ; formular estadístiques de producció i consum ; tendir a la substitució de les matèries de procedència estrangera per altres de nacionals. A més, els Consells Generals d'Indústria podran estudiar i adoptar les mesures que creguin necessàries i d'interès per al millor desenvolupament de la tasca que els està confiada.
Art. 26.Els acords que adoptin els Consells generals d'Indústria seran executius, tindran força d'obligar i cap Consell d'Empresa ni cap empresa privada no podran defugir llur compliment sota cap pretext que no sigui plenament justificat. Únicament es podrà recórrer contra ells davant del Conseller d'Economia, la resolució del qual, previ informe del Consell d'Economia, serà inapel·lable.
Art. 27.Els Consells generals d'Indústria mantindran contacte constant amb el Consell d'Economia de Catalunya, a les normes del qual s'ajustaran en tot moment, i entre ells quan se'ls plantegin afers que requereixin una acció mancomunada.
Art. 28.Els Consells generals d'Indústria hauran de trametre al Consell d'Economia de Catalunya, dintre dels períodes que per a cada cas s'estableixin, un document circumstancial on s'analitzi i es raoni la marxa global de la indústria respectiva i proposant plans d'actuació.

V
De les agrupacions d'indústries

Art. 29.A fi i efecte de promoure la constitució i organització dels Consells generals d'Indústria, el Consell d'Economia formularà, dintre dels quinze dies següents a la promulgació del present Decret, una proposta que comprengui la classificació de les diferents indústries i llur agrupament, degudament estructurat, d'acord amb la respectiva especialitat i coordinació de les seccions en què cada una d'elles es divideixi.
Art. 30.Es tindrà en compte per a l'esmentada agrupació, la matèria prima, la totalitat de les operacions industrials fins arribar a la venda o compensació comercial del producte, la unitat tècnica i en allò que sigui possible la de gestió comercial, procurant la concentració integral a fi de suprimir interferències pertorbadores.
Art. 31.Al mateix temps que la classificació per a les concentracions in-