Pàgina:El Feminisme a Catalunya (1907).djvu/13

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


ments de primera necessitat pera la seva producció, com son fils, cotons, sedes, agulles, etc., etc.: haventhi una Junta que s'entera de les seves penalitats, que'ls indica ahont poden trobar feyna, que les aconsella, que contesta á les seves preguntes y que, pera'l seu esplay, organisa concerts y sessions de teatre y de cinematógraf.
 En quant á París, les institucions son innombrables; sobressurtint: l'Associació Católica Internacional de les Obres pera la protecció de les noyes obreres; l'Acció Social de la dona; l'Unió Central Mutual de París, y les Cases de familia y'ls Restaurants pera dones soles.
 Aixís ha sigut com, ajudada per aquestos elements, á París la dona ha invadit la cátedra, ja que, comensant per la ilustre madame Curie á la Sorbonne, ella ensenya á la Escola d'Alts Estudis, á la de Belles Arts, á la del Louvre, á la d'Arts y Oficis, al Museu d'Historia Natural y fins á la Facultat de Medicina.
 ¿Y á Espanya? ¿Y á Catalunya? ¿Y á Barcelona?
 Oh hermosa y estimada ciutat meva! Tu, la capdevantera de la nació, de tot l'avens que jo conceptúo de suprema necessitat, de suprema justícia, com es el que atany á la dona obrera, á la dona iniquament esplotada ¿Qué has fet? ¿Qué tens? ¿Còm t'aparelles pera rebre á la nau del feminisme que, mal-