Pàgina:Instrucció per cultivar l'arrós de secá en las provincias d'España (1831).djvu/11

De Viquitexts
Jump to navigation Jump to search
Aquesta pàgina ha estat validada.


tentlas ab lo mall ó ab un bastó, segons la cantitat de grá que s' recull. Ben trillat y limpio se separa lo que s' necesita per la sembra del any seguent y lo restant se blanque­ja ó despulla per lo consum.
 Est arrós se fá en cuasi tots los terrenos, pero es mes productiu en los de bona cualitat. En los paratges frescos s' cria ab poch riego y es de la especie que mes resisteix á la sequedat. S' calcula que produeix á rahó de cent per un, estant ben cultivat; y no hi ha dupte que pot criarse ab la major utilitat y donar un producto extraordinari en totas las provincias del Regne, y en moltas d' ellas pot á mes ferse una segona cullita despres d' acabada la d' ordi y blat, per la rahó de que sols necesita tres mesos desde sa sembra hasta la batuda; y per la mateixa rahó pot sembrarse succesivament desde mitx Mars fins al Juriol, pues que té temps suficient per granar molt bé antes de la es­tació dels frets, segons ha resultat de varios experiments fets.
 Son incalculables los beneficis que poden resultar á nos­tra agricultura, si, com es de esperar, arriba á aclimatarse y propagarse en nostres camps aquesta preciosa planta.