Pàgina:Instruccions generals sobre'l modo de preservarse del cólera-morbo epidémich (1834).djvu/20

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

mès 'l cambi repentino de calór á fret principalment estant suat, perque la supressió de la transpiració es molt poderosa per desarrotllar èl mal. Per aqueix motiu deu tenirse molt cuydado en el modo de vestirse, abrigantse conforme la estació, per que l' impressió repentina del fret no puga danyar al cos, y deu tenirse major cuydado en l' abrich en aquells paratges que hi fá molt calor de dia y fret á l' entrada de la nit. Es molt util la franella y teixits de llana usats interiorment. Deuen portarse abrigats los peus y ventre, no anar á peu desnú, sino portar bon calsat, usár una faixa ó cintò de franella que cubresca 'l ventre, ronyons y caderas.

§ 22. Es necessari evitar las corrents d' ayre fret, lo despullarse ó descubrir part del cos sens precaució en sitis molt frets, guardarse de la fresca de l' hora baixa y sobre tot de serena de la nit. Per lo mateix no convè dormir ab finestras obertas, no rodar de nit, y si fa molt calór, si s' vol pendrer la fresca en las casas, siga ab las cortinas estesas.

Humitat.

§ 23. L' impressió de l'humitat en la pèll es capás de produir malissims resultats. Los sitis natural ó artificialment humits son molt mals per viurer hi mentres reyna 'l cólera. Estar per molt tèmps en un ayre carregat d'hu-